Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjenner sannsynligvis bitestikkelen

Spørsmål

Ble i 2007 operert for lyskebrokk på høgre side. Hadde en kul rett til høgre over penis når jeg stod oppreist, gikk vekk når jeg la meg ned. Har i ettertid alltid følt at det har vært noe nede pung på høgre side, men blitt mer bevisst på det i det siste. ( Ventre side virker helt OK ) Under, nederst / litt bak høgre testikkel kjenner jeg en slags knudrete sak med en rar fasong, ca 2 cm stor som jevner seg ut, blir smalere og følger testikkel. Usikker på hvordan jeg skal forklare den men virker kanskje som en blodåre/tarm med en knudrete fasong. Den er ganske mobil og kan flyttes på. ( Kjenner ingen harde kuler rundtom, testiklene virker ca samme størrelse og lik mykhet og ingen kuler på ) Trener endel tung styrkeløft, kan virke mer ømt etter dette. Var hos fastlegen, hun kunne ikke si hva dette er, men mente jeg ikke trenge å bekymre meg siden den er mobil, men bekymre meg gjør jeg alikevel. Ble henvist til Ultralyd hos Urolog som jeg venter på. Kan dette være pungbrokk ? At lystebrokket har siget ned i pung ? Fint om du har noen gode fakta til meg :)

Mann 37
Svar

Hei.


Du beskriver altså at på baksiden av høyre testikkel er det en "knudrete sak med en rar fasong, blir smalere og følger testikkel". For meg er det en eksakt beskrivelse av normal bitestikkel, og det er veldig vanskelig å tenke seg at det kan være noe annet. De kan variere i størrelse fra den høyre til venstre, og noen har en liten utposning på toppen som kalles spermatocele. Det er en helt ufarlig utposning på bitestikkelen. Hvis du har det, kan det være forklaringen på at den ene bitestikkelen kanskje kjennes tydeligere enn den andre.

Det jeg ikke skjønner her, er isåfall hvorfor ikke fastlegen kjente at det var din bitestikkel, for det kan man ikke ta feil av, når man har kjent noen slike. Det måtte isåfall være at hun ikke hadde erfaring med å kjenne på bitestikkelen, som den eneste mulige forklaringen jeg kan se. For jeg kan knapt tenke meg at dette ikke er bitestikkelen du kjenner.

Hvis jeg var deg, så ville jeg ha googlet noen bilder av den, så ser du om ikke utseende stemmer presist med det du kjenner.

Det medisinske navnet er epididymis, det kan du google.

Du lurer på om det kan være pungbrokk eller lyskebrokket som har seget ned. Det vil ikke på noen måte kjennes slik du beskriver her, så det er jeg så godt som sikker på at det ikke er. 

Du er nå henvist til urolog, og må vente på time. Jeg synes det er helt unødvendig å måtte gå til noen ultralydsundersøkelse for å få konstatert en normal bitestikkel, og tenker at det må være langt greiere å få en undersøkelse hos en annen almenlege, for å få bekreftet at dette etter alt å dømme er en normal bitestikkel. Det kan du jo tenke på. Du har naturligvis rett til å gå til en hvilken som helst almennlege du måtte ønske, du er ikke forpliktet til å kun benytte din fastlege. Dersom din fastlege jobber ved et legesenter med flere leger,hvilket er vanlig, kan du også spørre fastlegen din om ikke hun kan ordne en second opinion hos en av kollegaene, med overnevnte begrunnelse, dvs at du tenker at det må være din bitestikkel, og heller vil ha det bekreftet her og nå av en lege, enn å måtte gå å vente på en (etter alt å dømme) unødvendig ultralydsundersøkelse.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-