Kan jeg ha prostatakreft?

Spørsmål

Hei, Jeg er 48 år, og har vært frisk frem til en blærekreft diagnose i fjor (høygradig ikke muskel invasiv kreft med CIS). Har aldri røkt, har drevet med friidrett og alltid spist sunt. Jeg har nå hatt 12 måneder med BCG-behandling, som har vært mye tøffere enn forventet. Jeg ser fremdeles blod i urinen, men ikke ofte. Jeg har mye smerte når jeg later vann, må tisse ofte og opptil 3-4 ganger per natt. Følelse av å ikke få tømt meg helt og bare små mengder som kommer ut. Nesten ingen stråle - det bare drypper noen ganger. Det er vondt å ha sex, og jeg har sett blod i sæden. Jeg fikk lagt inn kateter i all hast på sykehuset i går pga urinretensjon. Det var for smertefullt å ha kateteret inne så jeg prøver meg frem med selvkateterisering med hjelp av smertestillende og Xylocain gel. Det har ikke blitt tatt CT. Det har heller ikke blitt tatt biopsi fra den prostatiske delen av urethra - noe som skal være standard undersøkelse ved TURB når det er CIS (jeg hadde et ganske stort område med CIS 3-4 cm2). Det som bekymrer meg er at det kan ha vært CIS - som i blærekreft alltid er høygradig - andre steder (feks øvre urinveier eller prostatiske urethra), og at den kan ha vokst infiltrerende. Grunnen til bekymringen er at jeg har gått mye ned i vekt - 10 kg på 7 måneder - jeg har vært 83 kg siden jeg var 18 år - og sliter med å komme meg over 74 kilo nå selv om jeg spiser som en hest. Jeg er 188cm høy. I tillegg svetter jeg gjennom dynen og inn i madrassen hver natt. Blodprøver er stort sett fine ved årlig bedriftshelsekontroll, litt forhøyet kalsium og kreatinin mellom 107 og 130. PSA 0,6 inntil i fjor - nå 2,00. Har mye prostatakreft på farssiden. Jeg nevnte det for en av de mange forskjellige urologer jeg har møtt på OUS - ingen ansvarlig lege. Han sa jeg var for ung til å få prostatakreft. Slik jeg har forstått det er det enda mer uvanlig for en 48-åring å få blærekreft. Ingen har undersøkt min prostata. Som du sikkert forstår er jeg bekymret for min oppfølgning.

Mann 48
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, men uttrykt bekymring for prostatakreft. Da synes jeg du skal få din fastlege til å kjenne på din prostatakjertel med en finger med hanske, for det er første og viktigste undersøkelsen i den forbindelse. Ved kreft vil prostata kjennes unormal i form og fasong og overflate. Og har legen det inntrykket, så vil du bli henvist til videre undersøkelser. Det å få undersøkt prostatakjertelen slik, er så enkelt og fort gjort, og så viktig undersøkelse, at det finnes overhodet ingen grunn til å ikke få det gjort. Videre kan du diskutere med fastlegen din om du kanskje bør følge PSA-verdien din videre, for å tilse at den ikke øker videre. Ved prostatakreft har man vanligvis betydelig høyere verdier enn det du har. Dine verdier gir lite mistanke om prostatakreft. 

Håper det var greit svar og greie råd. Følg de, og lykke til.