Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan dette være en urethritt ?

Spørsmål

Heisann. Jeg har hatt et problem ved vannlating i en god stund nå (1år). Jeg har svie ved vannlating , hver gang jeg går på toalettet. Av og til svir det under hele prosessen og noen ganger i start eller slutt. Jeg har tatt urin og blodprøve hos privatlegen flere ganger, men alt kommer tilbake negativt. Har også vært hos urolog og sjekket med kamera på innsiden av penis, men alt ser fint ut og jeg burde ikke hatt noe problem. Har gått på noen forskjellige antibiotika for å se om det funker, men dessverre er alt uten hell. Husker ikke navn på dem dessverre. Jeg fikk beskjed av urologen at alt var fint, men han visste ikke hva som kunne være årsaken til hva dette kunne være. Fikk også beskjed om at det ville forsvinne av seg selv, men han visste ikke hvor langt tid det kunne ta.. Føler det også svir noen ganger jeg onanerer, men ikke under samleie. Jeg lurer veldig på hva dette kanskje kan være, ettersom det er veldig ubehagelig å ha. Takk for svar :-)

Mann 21
Svar

Heri og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du har en svie som, til tross for undersøkelse hos urolog, ikke ser ut til å forsvinne. Svie kan ha mange årsaker og de fleste lar seg finne og behandle. Imidlertid er det også slik at enkelte anledninger kan gi  opphav til en forbigående svie, som f. eks. sædavgang og av og til hvis man har måttet gå lenge med økende vannlatningstrang. 


Fra et venereologisk synspunkt er den vanligste forklaringen på svie ved vannlatningen, samt ofte også utenfor vannlatningen, en betennelsestilstand ytterst i urinrøret som kalles urethritt eller urinrørskatarr. Urethritt er, bortsett fra condylomer, den vanligste seksuelt overførbare tilstanden og er spesielt hyppig i din aldersklasse. Den fremkalles av bakterier som chlamydia, mycoplasma genitalium samt gonorè-bakterien samt endel andre som ikke finnes ved rutinetesting i laboratoriet, i så fall kalles tilstanden for uspesifikk urethritt og er den hyppigste av alle. 


Urethritt diagnostiseres enklest ved mikroskopi av fuktigheten i urinrøret og gjøres sjelden av andre leger enn spesialistene i hud- og veneriske sykdommer. Det fremgår av brevet ditt at du har samleie og i så tilfelle skal partneren sees i sammenheng med en eventuell urethritt;- hos kvinnen ytrer denne seg ved betennelse ytterst i urinrøret samt betennelse i livmorhalsen i tillegg. Hos kvinnen gir tilstanden ofte ingen symptomer. Et godt råd vil være å ta med deg partneren og oppsøke nærmeste klinikk som steller med seksuelt overførbare sykdommer, de finnes ved sentralsykehusene samt i de store byene, i Oslo Olafiaklinikken. Alternativt kan dere oppsøke nærmeste spesialist i hud- og veneriske sykdommer. Dere bør altså begge undersøkes. Behandling for denne tilstanden er vanligvis en antibiotikakur den skal tas samtidig av partene.  Man skal ikke ha samleie den uken kuren varer. Eventuelle andre partnere utenfor forholdet skal ha beskjed hvis det påvises en urethritt. God bedring og lykke til !Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-