Kan dette være en urethritt ?

Spørsmål

Hei! Jeg hadde ubeskyttet sex men en jenter for to uker siden i dag, og vasket meg ikke med en gang etterpå. Dagen etter hadde jeg rødt utslett på penis men hvit verking. Jeg vasket det og brukte Canesten og det ble gravis mindre, men ikke helt borte. Men etter som dagene har gått har jeg fått verking i første ballene og det sprer seg til skrotum og litt nedover i begge bena, samt verkende følelse nederst i magen. Jeg føler også at formen generelt er blitt litt dårligere, type forkjørelse med slim og slapphet. hva er det og kan jeg få en resept på noe som hjelper? Jeg tror det ikke er kjønnsykdom siden det kom dagen etter samleiet, og jeg fikk inntrykk av at det lignet på et sopputslett. det er ikke vondt og urinere og verkingen komme å går men blir ikke noe bedre. kan du hjelpe meg?

Mann 27
Svar

Hei og takk for brevet ditt. De to medsendte bildene viser så langt det er mulig å bedømme helt normale forhold. Utslett på penis med noe ubehag og verking i den forreste delen av penis kan muligens tyde på at du har fått en urethritt, som er en betennelse i den ytterste delen av urinrøret, ofte fremkalt av mikrobene chlamydia, mycoplasma genitalium eller gonorebakterien. Når den betennelsen har fått stå en tid ubehandlet kan den spre seg til bitestikkelen som ligger oppad i pungen;- ubehaget fra pungen kan således stamme fra en slik betennelse der. Ubehaget kan også spre seg til den nedre delen av magen, men det er nok sjelden. Denne tilstanden lar seg forholdsvis enkelt behandle med en antibiotikakur, men den må forskrives av lege. Du kommer derfor ikke utenom en konsultasjon. Legen vil også undersøke hvilke mikrober som har fremkalt tilstanden. 


Du spør om utslettet som du tidligere merket på penishodet eventuelt kan være fremkalt av gjærsopp. Dette er relativt sjelden hos menn og forekommer som oftest hos menn som lever fast sammen med en kvinne som har kronisk soppkatarr i skjeden;- et sopputslett kommer langsomt og sikkert og består av hissig rødme med uttalt flassing av de øvre hudlag.


Vanligvis vil ikke almentilstanden bli svekket av urethritt. Da er det nok mer sannsynlig at du har en lett øvre luftveisinfeksjon som kan være årsak til slappheten din. Den henger neppe sammen med det du har nedentil. Så, avsted til legen ! Lykke til og god bedring !