Kan dette være en bitestikkelbetennelse ?

Spørsmål

Hei, Jeg er en mann på 39 år som opplever ømhet / lett smerte i venstre bitestikkel (lett økende). I tillegg er pungen blitt litt hoven helt øverst på venstre side. Jeg har ikke feber. tilstanden har vart i ca. 4 dager. For to år siden hadde jeg ubeskyttet oral sex (ikke samleie). Jeg testet meg etter dette for både gonore og klamydia. Tok også prøve fra hals. Prøvene var alle negative. Jeg gjennomgikk uansett en Doksycyklin kur rett etter hendelsen. Jeg har ikke hatt ubeskyttet sex siden den da. Jeg har heller ikke fått trykk eller slag mot området.Jeg er usikker på hva dette kan være? Jeg har ikke noen historikk med urinveisinfeksjon heller og har ikke vært operert i området. Jeg har for et par år siden hatt vondt i testiklene i forbindelse med at jeg fikk hånd og fot syke.

Mann 39
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det vanligste og kanskje det mest sannsynlige er at du kan ha en epididymitt eller bitestikkelbetennelse. Som oftest er bitestikkelbetennelse et resultat at man kan ha fått en urethritt eller urinrørskatarr som følge av sex. Du skriver imidlertid at du ikke har hatt ubeskyttet sex siden episoden med oral sex for lenge siden. Dette henger neppe sammen med den. Selv om man selv er rimelig sikker på at all sex har være sikker sex så er det ikke sjelden slik at til tross for at man har vært påpasselig og bl.a. alltid brukt kondom ved samleie, så kan likevel fuktighet fra vagina komme i kontakt med den ytterste delen av penis der hvor urinrøret munner. 


I vår tid forløper en urethritt, som altså er en betennelse ytterst i urinrøret, ofte uten nevnverdige symptomer eller tegn. De vanligste mikrobene som forårsaker tilstanden er chlamydia, mycoplasma genitalium og gonorebakterien;- ofte finner imidlertid laboratoriet ikke frem til noen sikker bakteriell årsak og da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt. Og uten behandling kan det skje at betennelsen sprer seg via sædlederen til bitestikkelen, som oftest bare på den ene siden. Av ikke-seksuelle årsaker er nok en urinveisinfeksjon den alminneligste, da er det andre mikrober som fremkaller betennelsen enn de forannevnte og en urinveisinfeksjon kan også hos menn forløpe uten betydelige symptomer. Behandlingen er antibiotika etter dyrkning av urin. Tilstander i prostata kan også komme på tale.  


Det finnes andre årsaker også til hevelse av pungen på den ene siden, en av dem er torsjon eller vridning av området, den tilstanden kan komme plutselig og medfører vanligvis sterke, økende smerter som må tilsees så snart som  mulig av lege. Så har vi tilstander som kan ha med karsystemet å gjøre, det kan bli hevelse og ubehag, dette kalles varicocele. Opphopning av væske av annen årsak kalles hydrocele og hvis det hoper seg opp sæd der kalles den tilstanden for spermatocele. Cystedannelse er mulig, men ikke spesielt sannsynlig og likeledes kan jo også mer alvorlige tilstander være aktuelt i sjeldnere tilfelle. 


Vanligvis blir man henvist til en ultralyd som øyeblikkelig hjelp hvor det er tvil om hva dette er;- ved en slik undersøkelse kan mye klarlegges. Så det du bør gjøre er å bestille en hastetid enten hos fastlegen eller annen primærlege slik at en sikker diagnose kan stilles. Husk å ta med en morgenurin til konsultasjonen. Hvis det dreier seg om en epididymitt er behandlingen en antibiotikakur. Lykke til og god bedring !