Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan angst gi fysiske plager som smerter i kroppen, oppblåst mage m.v.?psyk

Spørsmål

Hei.Jeg er en kvinne på 31 år.Jeg har siden 2002 har hatt angst,i noen perioder har det vært bra andre ganger litt verre(helsrangst og sosialangst) Jeg har i 2012 født et barn med vanlig fødsel, men i svangs. fikk jeg akutt fettlever,svangs.forgiftning,vasking i full narkose pga rester igjen av morkake,hadde også høy og dypt rift jeg har brukt 2 mnd på å bli frisk,men klarte å komme meg opp og følte meg vel,men ca 7 mnd etter fødsel ble jeg dårlig.Jeg var mye sliten,trett utmattet,vondt i kroppen(influensalignende),svettet en del.Jeg har blitt utredet på mange måter,hjertet har blitt sjekket,utredet med tanke på ME,røntgen av nakke og rygg og mange ganger blodprøve,alt ser bra ut. Ikke lavt elr høyt stoffskifte,ingen vitaminmangel,blodprosenten er bra,gjennomført gastroskopi,det var også fint.Men plagene fortsetter.kroppen blir stiv når jeg er i aktivitet,så begynner kroppen å verke overalt,vondt i ryggen også.Jeg må prøve å sove litt i løpet av dagem,da blir kroppen noe bedre,men når jeg fort er i akt. igjen så starter verkingen,føler meg liksom ikke opplagt.Jeg har mild høyt blodtrykk,går på ramipril 5 mg og metropolol sandoz 25mg mot hjertebank.Har cyster på eggstokkene som fører til uregelmessig menstruasjon, men igjen var hormonprøvene også fine.Det ble tatt EEG av hodet i 2011pga skjelvinger i kroppen,men ikke store anfall,har aldre mistet bevistheten av den grunn,fikk beskjed av nevrolog om at jeg har mild grad epilepsi og går på fycompa 2mg nå(har prøvd ut en del medisiner før dette),det blir fortsatt tatt eeg av hodet 1 gang hvert år,ingen forandring.Har også oppblåst mage,sliter å fordøye etter mat.Jobber ikke og mottar App.Kan dette være stressrelaterteplager eller annet?Jeg er en persom som er litt stressa,får fort panikk,å beskymrer for ulike ting,kan dette være årsaken til palgene mine? Det er slitsomt å ha vondt i kroppen ofte og får ikke gjort aktiviteter dom jeg klarte før,det orker jeg rett slett ikke lenger. Håper du kan hjelpe til! Takk

Kvinne 31
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 31 år, som har en del smerter og stivhet i kroppen som kommer og går, du føler deg ikke alltid opplagt, og har oppblåst mage. Du har angstplager, og nå forverres disse av dine bekymringer for helsen, hvor du naturligvis lurer på om plagene dine skyldes angst eller om det kan ha noen annen årsak, dvs sykdom.

I tillegg har du epilepsi, som du bruker epilepsimedisinen Fycompa mot. 


Jeg leser at du er svært grundig utredet for disse plagene dine, som har vart i mange år, og en har ikke funnet tegn til fysisk sykdom eller medisinsk årsak til plagene dine. Da er det særdeles sannsynlig at det faktisk heller ikke har noen fysisk årsak, for har det det, vil man som hovedregel finne det ved hjelp av slike grundige undersøkelser som du har vært gjennom.

Det eneste jeg kunne tenke på av fysiske årsaker, måtte være om det kan være bivirkninger av medisinen du bruker, for Fycompa kan gi uttalt slapphet (fatigue) og ryggsmerter som bivirkninger. Det behøver ikke å være årsaken, men det kan teoretisk være det, eller det kan kanskje være en del av det. Den eneste måten du eventuelt kunne ha funnet ut av det på, er å la være å bruke medisinen i en periode, for å se om du da blir bedre. Det må du naturligvis ihvertfall ikke gjøre uten avtale med legen din, for da kunne du jo ha risikert å få epilepsianfall. Hvis du skal gjøre det, ville det kanskje ha vært nødvendig å bruke en annen epilepsimedisin mens du prøver deg uten Fycompa. Men du kan saktens ta det opp med legen din, for det er ikke helt utenkelig at det kan være hele eller deler av årsaken til dine fysiske plager.


Forøvrig er det slik at angst i aller høyeste grad kan gi fysisk følbare plager, slik du har. Det er vanlig, og det viser den nære forbindelsen mellom følelser og kropp, og at det ikke finnes noen vanntette skott mellom kropp og psyke.

Med mindre det er bivirkninger av medisinen din som er årsak, virker det meget sannsynlig på meg at det er psykologiske forhol som er årsaken til dine kroppslige plager. Grunnen til det, er at du har fått utelukket fysisk sykdom, og fordi det er vanlig at angst kan kjennes i kroppen slik du beskriver det. 

Og så er det naturligvis slik at en lett kommer inn i onde sirkler: Dine kroppslige plager gir deg bekymringer og spekulasjoner, og sikkert økt angst, noe som igjen forverrer de kroppslige plagene, og det forverrer igjen angsten din, noe som kan gi ytterligere økte fysiske plager. Slike onde sirkler er svært vanlige, og den beste måten å komme ut av slike på, er informasjon. Dvs å forstå hvordan kropp og psyke påvirker hverandre, og å akseptere at det er psykiske årsaker til dine fysiske plager, slik at du ikke bekymrer deg mer for om du eventuelt skulle ha en uoppdaget fysisk sykdom. For når du klarer det, har du jo tatt bekymringsdelen av den onde sirkelen, noe som oftest gir en reduksjon av de fysiske plagene. På en måte er angsten "motoren" i slike plager, og mindre angst = mindre motor, noe som gir mindre fysiske plager.

Jeg tenker derfor at du vil kunne dra stor nytte av en eller flere grundige samtaler med fastlegen din om dette, for å klare å legge dette mer fra deg, i de hensikter jeg har beskrevet ovenfor. Da kan dere samtale videre ut fra det vi har snakket om her. Det har jeg stor tro på at du vil ha nytte av. Når du gjør det, synes jeg godt at du kan ta med en utskrift av spørsmål og svar her, slik at legen kan få se hva vi har snakket om, og så kan dere diskutere dette videre fra der vi nå runder av.

Jeg håper og tror du har nytte av informasjonen og rådene, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-