image: Jojo testikkel

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jojo testikkel

Spørsmål

Hei jeg har en sønn på 21 måneder. Jeg mistenker at noen ganger så er ikke begge testiklene nede i pungen. Dette har jeg observert ved bleieskift. Jeg har tidligere ikke vært så bekymret for dette, da dette har vært sjekket på kontrollene (tre uavhengige leger) som fant begge. I tillegg har jeg ved flere anledninger sett begge i pungen så konklusjonen har vært at han har en såkalte retraktile testikler. Spør meg likevel om det er noen grunn til bekymring (fremtidig fertilitet, kreft etc) og om dette bør utredes.

Mann 39
Svar

Hei.

Det høres absolutt ut som han har det som heter retraktil testikkel, eller jojo-testikler, hvilket er meget vanlig og i seg selv ufarlig.

Det skal følges opp jevnlig hos fastlegen, for å se utviklingen an og for å finne ut om man må operere eller ikke, hvilket ihvertfall ikke er aktuelt nå, om testikkelen er nedi pungen av og til.

Noen ganger ender testikkelen permanent i pungen, mens andre ganger kan de "krype oppover" og forbli der. Isåfall må den opereres ned. Du kan også følge med selv, og se om den er nedi pungen når han har et godt og varmt karbad, for da vil testikkelen ofte gli ned på sin plass i pungen. Uansett er det viktigste her at dette skal en følge med på, og dette skal gjøres hos fastlegen ved jevnlige kontroller fremover.

Å vente til gutten er over 12 år med å operere ned en testikkel som ikke ligger i pungen, dobler kreftrisikoen, og den kan slutte å produsere spermier. Følgelig er dette viktig å følge med på i årene fremover.

Ha det bra.

Illustrasjonsfoto øverst: Yuri Chen / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-