Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyperventilering?

Spørsmål

Hei. Jeg fikk et slag mot hodet, som førte til hjernerystelse og noen sting, da det blødde en del. Hadde da 4 dager der jeg ikke tålte påkjenninger, var sliten og trøtt. Etter ett år, slo jeg nakken. Jeg besvimte og kom til meg selv etter noen minutter. Det er her mine utfordringer begynner. Jeg har symptomer som svimmelhet, flimring i synet, som føles som lyn- går over på et øyeblikk. Føler jeg må jobbe med pusten, for å roe dette ned. Har også hatt prikking i føtter og fingertupper, og har hatt en arm som har dovnet bort. Har vært til EKG- undersøkelse, uten funn x 2. Tatt en del blodprøver på to år, alt er fint, utenom utslag på borelia IgG som viser 23. Har normalt BT , helst lavt- varierer fra 100/80, utpå dagen 120/80. har høy hvilepuls 78-100. Har fått tatt MR caput av hodet- ingen funn. Har hatt anfall der jeg blir svimmel, kvalm, gjesper mye, smatter, ubehag i bryster, og føler jeg må fokusere på pusten, for å ikke hyperventilere. Dette plager meg i dagliglivet. Er også trøtt og sliten etter jobb og føler at jeg mangler energi. Manglet ikke vitaminer, salter, har normal Hb, ikke crp

Kvinne 48
Svar

Hei.


Du er altså en 48 år gammel kvinne, som i noen tid har vært plaget med svimmelhet, flimringer i synet, tendens til det som høres ut som hyperventilering, prikking i føtter og fingertupper, kvalme, gjesping m.v. Du beskriver det som anfall, det vil si at det ikke er der hele tiden. 

Du har vært grundig undersøkt for dette, og ingen av de undersøkelsene som har vært gjort, har vist tegn til sykdom. Spesielt har du ingen sykdom i hjernen, det forteller MR-svaret oss. Alt dette er kjempebra, for det å ikke finne noen tegn til sykdom, betyr som hovedregel at sannsynligheten for sykdom er liten.

Det at symptomene ikke er tilstede hele tiden, men kommer og går, er også noe som taler imot at det skulle skyldes noen fysisk sykdom, for da vil en vanligvis ha permanent tilstedeværende symptomer.


Jeg synes dette høres ut som hyperventileringsanfall, og tror det er det. Grunnen er både det at en ikke finner tegn til fysisk sykdom, og fordi symptomene slik du beskriver dem, er helt typiske for hyperventilering. Hyperventilering kan gi alle de plagene du forteller om, ikke minst svimmelhet og prikking i hender og føtter. 


Det å kjenne på fysiske plager slik du har og ikke forstå dem og ikke skjønne hva årsaken er, er noe som hos ethvert menneske vil føre til spekulasjoner om årsaker, og etterhvert eventuelt frykt for sykdommer. Slike underliggende bekymringer er ofte det som gjør at en kommer inn i onde sirkler med ubevisst hyperventilasjon, noe som igjen utløser anfallene, og som igjen øker bekymringer og gir økt tendens til hyperventilering. 

Beste løsningen for å komme ut av dette, om det er årsaken, er da å forstå slike sammenhenger og akseptere at det etter alt å dømme er årsaken. For da tar man effektivt bort bekymrings-biten av det hele, og da vil vanligvis hyperventileringstendensen også avta, og de onde sirklene reverseres, og en blir da oftest helt kvitt slike plager. 

En grundig prat med fastlegen om slike mekanismer som jeg her tar opp som sannsynlig forklaring på plagene dine, er noe som vil kunne hjelpe deg ytterligere til å forstå og akseptere dette som sannsynlig årsak, så det er godt mulig du bør unne deg dette, som drahjelp for å komme deg ut av dette. Om du velger å gjøre det, så synes jeg du skal ta med en utskrift av vår dialog her, slik at legen din kan se hva vi har snakket om, og så kan dere diskutere det videre derfra.

Jeg håper at mine innspill kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-