Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg bli kvitt kjønnsvorter ?

Spørsmål

Hei. Har lest veldig mye om kjønnsvorter 1)Det er flere leger r som sier at det forsvinner av seg selv iløpet av 1år.(blittsagt om dette her også) = 2) men flere som har delt erfaring. Forteller om langvarig kamp mOt kjønnsvorter. Hva er fasitsvar på når det går over av seg selv? Hjelper gardasil9 vaksine mot kjønnsvorter. Kurerende? Laserbehandling på hele kjønnsorgan kan gjøres eller kun på vorter? Har hatt kjønnsvorter i 1.5år akkurat nå

Mann 29
Svar

De fleste kjønnsvorter eller condylomer forsvinner av seg selv i løpet av måneder til år, noe fastisvar på hvor lang tid det tar gis det desverre ikke. Erfaringen er nok at uten behandling så kan det ta det lang tid før vortene forsvinner av seg selv. Det er mange forskjellige metoder til å få vorter til å forsvinne på;- alt fra lokalt virkende stoffer som hindrer vortecellene fra å formere seg til lokalt virkende midler som stimulerer kroppens forsvarssystem i og rundt vortene og videre til kirurgiske metoder som omfatter frysing, laser samt andre former for kirurgi. Laserbehandling er nok en av de metoder man sist griper til og da lokalt der vortene befinner seg. 


Når det gjelder vaksine så er det flere på markedet og felles for dem er at de forebygger fremtidig smitte med HPV-betinget infeksjon, cevarix, gardasil og gardasil 9. Gardasil 9 virker spesifikt også på condylmer. HPV-vaksinasjonen har ingen effekt på allerede eksisterende vorter, men vil hindre vortesmitte i fremtiden. HPV-vaksinasjon er nå tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet og blir følgelig nå gitt til både gutter og piker i syvende klasse.


Du forteller at du har hatt kjønnsvorter i ca. 1 1/2 år. Du skriver ikke noe om hva som eventuelt er gjort for å behandle vortene, om de er kommet tilbake etter behandling eller annet. De vanlige rådene som gis er at man må oppsøke enten fastlegen eller annen lege i primærhelsetjenesten og få behandling for vortene, hvis ikke det fører frem kan man få henvisning til en spesialist i hudsykdommer eller en klinikk som steller med seksuelt overførbar sykdom, som f. eks. Oafiaklinikken i Oslo. Primærlegen kan også sørge for at du blir vaksinert mot HPV hvis det er ønskelig. God bedring og lykke til !