Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvitlige utvekster på penis og forhud

Spørsmål

Hei. Har den siste tiden fått flere små hvite vortelignende utvekster under forhud. De ligger over store deler av glans og under forhuden. Opplever også at forhuden har blitt litt trangere og litt sår til tider. Det virker som de sprer seg, og de oppstår bare under forhuden og på glans. Utvekstene er bittesmå, men de ligger store klyser. Trodde først det var sopp, men virket som det ble verre etter bruk av reseptfritt soppmiddel fra apoteket (skal ikke si sikkert at det var derfor det ble verre). Begynner å bli litt bekymret for at det kan være kreft, men har legeskrekk, så har ikke klart å få meg til legen, så spør her først. Har vært sånn i ca 6.Måneder nå, og blir bare verre. Hilsen mann på 25 år

Mann 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildet viser penishodet og tilgrensende indre blad av forhuden som er tilbaketrukket. Over mesteparten av området sees små hvitlige formasjoner som ligger tett og er forholdsvis symmetrisk spredt på hele området. Jeg forstår at du bekymrer deg for dette og undrer deg på hva dette kan være. Dette er ikke vorter, hverken condylomer eller mollusker;- de ville ikke hatt den jevne distribusjonen som disse har, de ville vært spredt mer uregelmessig og tilfeldig. 


Det overveiende sannsynlige, helt nøyaktig å si noe helt sikkert er vanskelig, er at dette er normale strukturer som har med talgkjertlene i området å gjøre. De kalles for forskjellige ting, alt ettersom hvor dypt de ligger og graden av keratinisering, dvs. modne overhudformasjoner som foreligger;- av disse kan nevnes penile palper, Fordycs spots, spiculae glandis m. fl. Hvor synlige disse er vil variere betydelig fra mann til mann. Hos en og samme mann kan de være fremtredende, som her hos deg, eller ikke så fremtredende, dvs. liggende lenger ned i huden og nesten bare synes når man ser på området i godt lys og da fremtre som ørsmå rødlige knappenålshodestore formasjoner i dybden. Graden av synlighet vil altså kunne variere hos en og samme mann og det er sannsynligvis derfor du tenker at disse er kommet i løpet av det siste halve året. De, eller anleggene for dem har nok vært der fra puberteten, men av en eller annen grunn blitt mer synlige nå. De gir aldri noen subjektive plager som svie, kløe e.l.  


Gjærsoppinfeksjon kan ligne litt på det du har, men er sjelden hos yngre menn medmindre de lever fast sammen med kvinne som har kronisk gjærsopp i skjeden. Kreft i penis er sjelden og fremtrer gjerne som et sår som ikke gror hos eldre menn. 


Normale strukturer skal ikke behandles med noe, men bare ivaretas av vanlig hygiene, men ikke for meget såpe;- man kan smøre av og til ved behov med en parfymefri fuktighetskrem som apobase eller canoderm krem eller lotion. Siden du også skriver at du synes dette er blitt verre i den senere tid kan du jo dobbeltsjekke hos fastlegen. Å vurdere en tilstand og sette en diagnose ut fra bare å ha sett på ett bilde må det alltid tas forbehold ved;- man kan overse noe som også finnes der og ved å snakke med legen får han eller hun et mer fullstendig bilde av hva som er fatt. Leger er vant til å se på forholdene nedentil hos begge kjønn, faktum er at ofte uygjør dette en stor del av deres praksis siden de færreste går til en venn eller veninne med slike ting.  


 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-