Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoven høyre testikkel

Spørsmål

Mann 66 år og har en hoven høyre testikkel. Ingen ytre tegn bortsett fra at testikkel (virker som det er selve testkkel) er stor som en plomme. Har ikke feber eller føler meg uvel på annen måte. Det er ikke spesielt vondt bortsett fra ved klemming ved å sitte etc. For noen dager siden kom jeg hjem fra en ukes ferie (med min kone) i sør Frankrike. Det var en såkalt vandre tur, og vi gikk en drøy mil hver dag. Jeg trener jevnlig styrke og gange, og var på treningsstudio dagen etter vi kom hjem. Kjørte flere øvelser som tar mage etc, og det var anstrengende pga 10 dagers fravær fra styrketrening. Dagen etter hadde jeg betydelig stølhet/smerter i buken, og dette ble værre utover dagen. Tok Paracetamol og Ibux på kvelden og sov godt. Dagen etter var min høyre testikken opphovnet og vond. Jeg foretok meg ikke noe den dagen og det kjentes bedre etter hver, og sov godt. To dager etter er fremdeles testikkel hoven. Har undersøkt litt, og synes ikke det stemmer med betennelse i bitestikkel. Går bra, trente litt i går, men hevelsen er uendret. Tenkte at det vil gå tilbake! Jeg må også nevne at jeg ikke har hatt noe " seksuell omgang" på turen, og penis har bare hatt kontakt med vann/såpe fra dusj. Jeg har lang vei til fastleg, og har tenkt at hevelsen vil gi seg av seg selv. Har du noe råd, tanker om hva det kan være etc.? Ser frem til svar.

Mann 66
Svar

Hei.


Jeg vil gjerne starte med konklusjonen, som er viktig og som du må følge:

Enhver hevelse / kul som du ikke vet årsaken til, skal legeundersøkes relativt snarlig. Jeg ser ikke for meg at dette du her beskriver, vil forsvinne av seg selv, slik du håper og tenker.


Her er det slik at denne kulen enten er helt nyoppstått og at den er kommet plutselig, dagen etter styrketrening, eller så er det teoretisk mulig at du har hatt den i lengre tid og at den har utviklet seg gradvis, og at du tilfeldigvis merket den akkurat den dagen. Det første er mest sannsynlig, men den andre muligheten, at det har utviklet seg gradvis og at du bare tilfeldigvis oppdaget det den dagen, er ingen umulighet. Det er noe vi ofte ser.


Det er som du sikkert forstår, helt umulig og uforsvarlig å skulle si noe sikkert om diagnose / årsak her over nettet, uten å undersøke deg.

Hvis det er slik at den faktisk kom plutselig og over natten, så er der det mulig at det er et lyskebrokk (altså at det ikke er testikkelen du kjenner, men en bit av tarm eller fett fra bukhulen). Det kan oppstå plutselig ved f.eks. tung løfting, jfr at du trente hardt dagen før, spesielt mageøvelsene. Dette bør du isåfall få diagnostisert og behandlet. En mulig og potensielt farlig komplikasjon er at brokket blir inneklemt, dvs at blodforsyningen avklemmes, og da oppstår sterke smerter og en må akuttopereres. 


Et vannbrokk er en annen mulig forklaring. Det er heller ikke en forstørrelse av selve testikkelen, men en væskefylt hevelse omkring sædlederen. Den kan behandles f.eks. med tapping av væsken.


Så kan det være en cyste på bitestikkelen, (spermatocele) men de oppstår vanlig ikke over natten. Epididymitt (infeksjon i bitestikkelen) kan oppstå relativt raskt, men det pleier å være riktig smertefullt, og det er det jo ikke.


Testikkelkreft gir også en forstørret testikkel, og den teoretiske muligheten for det er jo hovedgrunnen til at dette skal undersøkes snarlig. Men det oppstår naturligvis ikke raskt og over natten, slik som du her beskriver. Men der må en ta høyde for at det faktisk kan ha utviklet seg gradvis, og du bare tilfeldigvis oppdaget det den dagen. Jeg sier naturligvis ikke med dette at jeg tenker at dette er årsaken, men det er ikke noe man skal ta sjanser på eller "se an", derfor legeundersøkelse.


Det er mest sannsynlig at legen din kan si deg hva dette er, bare ved å kjenne på pungen din, så enkelt er det oftest. Og det er tilsvarende umulig uten å kjenne på hevelsen. Derfor skal du til lege nå i løpet av kort tid, selv om du har lang reisevei til legen, for du har jo ingen annen mulighet til å finne ut av dette, og å tenke at det forsvinner av seg selv slik du har gjort til nå, er nok lite realistisk. Jeg vet ikke hva det skulle være som skulle kunne gi en forstørret testikkel, og så forsvinne igjen av seg selv.


Håper at informasjonen er til nytte. Lykke til.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-