Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hevelser på penis

Spørsmål

God dag! Jeg har i over en uke hatt problemer med min penis. Plagene kom brått og uforventet over natten. På tre områder på pungen har det oppstått, formert seg hard masse rett under huden. Den harde massen er nokså synlig på utsiden også. Første stedet er midt på skaftet like ved den Dorsale venen som går på midten. Andre og tredje stedet er rett under penishodet på venstre og høyere side. Når pungen er slapp er det ingen smerte, men er merkbart. Smertene kommer med en gang pungen begynner å reise seg til en ereksjon. Når pungen er fullt oppreist er smertene på sitt verste, 4 på en smerteskala fra 1-10. Det er vondt kun i de tre stedene der det er hard masse/klump. Det gjør vondt å onanere og ta på klumpene. Ingen smerter under urinering eller ejakulasjon. Massen er øm og kjennes litt ut som en hard blodåre, spesielt massen på midten av skaftet. Massen under penishodet har formen som en halv giftering og føles også som en hard sene eller blodåre. Har også ganske mange blodårer/vener over hele pungen. Noen av dem ser noe utvidet ut. Jeg har aldri hatt sex, så jeg tviler sterkt på at det er en form for sexuelt overførbar infeksjon. Jeg har heller ikke vært utsatt for noen skader eller traumer mot underlivet. Jeg er helt frisk og bruker ingen medikamenter. Etter å ha undersøkt på nett er Mondor's sykdom det nærmeste jeg kan sammenligne mine plager med. Har lest at denne sykdommen kan forekomme i penis av hyppig og røff onanering, noe som jeg dessverre er skyldig i. Men det kan selvfølgelig være mange andre sykdommer som jeg ikke vet om. Jeg har lagt ved et par bilder der jeg har markert den harde massen/klumpene med rødt. Med vennlig hilsen mann 23 år.

Mann 23
Svar

Hei og takk for brevet ditt samt medsendte bilder som synes å vise en langsgående hevelse på den øvre siden av penis samt også noe hevelse på de stedene du har avmerket. Spørsmålet er hva dette kan dreie seg om. Som du skriver er seksuelt overført sykdom ikke aktuelt siden du ikke har hatt sex. Du nevner Mondors sykdom, som er en overfladisk flebitt, dvs. en betennelse i karene eller årene. Denne har som oftest sin årsak etter kirurgiske inngrep, noe du ikke har vært igjennom. Dernest har vi den muligheten at det dreier seg om en lymfangitt, dvs. en inflammatorisk betinget hevelse at et eller flere lymfekar, dvs. de årene som transporterer lymfevæske i kroppen. Sannsynligvis kan det også foreligge andre forklaringsmuligheter på det du har. 


I litteraturen åpnes det for at årsaken til disse tilstandene kan være en eller annen type infeksjon som er oppstått, vanligvis i nærheten av der man finner hevelsene, men slik jeg forstår brevet ditt er det ingen åpenbar forklaring på tilstanden. Ikke alltid finner man noen opplagt årsak til hevelsene og de pleier da å gå langsomt tilbake av seg selv. Men du må så snart som mulig konsultere en urolog for å få dette undersøkt, dette ligger innenfor det urologiske fagfeltet. 


Det du derfor gjør er å kontakte fastlegen din eller annen lege i primærhelsetjenesten og vise ham forandringene på penis og be om at han eller hun kontakter nærmeste tilgjengelige urologiske sykehusavdeling eller praktiserende urolog slik at tilstanden blir vurdert. I de større byene er det vanligvis en eller flere urologer som praktiserer privat og det kan der være noe enklere å komme til enn ved en sykehusavdeling. Inntil du blir tilsett av urolog er det nok best å la dette være helt i fred og avstå fra onanering. God bedring og lykke til !Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-