Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hevelse og smerter lokalisert til uungen

Spørsmål

Testikklene er tidvis vonde. Dette varierer fra ingenting til til litt stikkende smerte, dog ikke værre enn at jeg fungerer. Begge testikler er hoven. Jeg har ikke hatt sex med andre enn min kone. Det er ingen andre åpenbare symptomer som jeg klarer å identifisere. Kanskje bortsett fra at urinrøret kjennes litt " trangt" ut.

Mann 47
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra hva du skriver er det kanskje litt vanskelig å gi noe forslag til diagnose uten å undersøke deg. Det mest alminnelige vi tenker på med symptomer direkte fra pungen er jo en bitestikkelbetennelse, men den pleier nesten alltid å være ensidig. Den representerer ofte en komplikasjon til en urethritt, som er en betennelse ytterst i penis. Denne er som oftest seksuelt overført og siden du skriver at du bare har vært sammen med konen din så er det vel usannsynlig medmindre hun på sin side skulle ha pådratt seg en slik og gitt den videre til deg. Men en betennelse i bitestikkelen kan nok komme likevel, men det er antagelig sjelden. Betennelse i selve testis, som utgjør den andre delen av pungen, orchitt som det kalles er likeledes sjelden. 


Derimot er du kommet i en alder hvor prostata kan begynne å gjøre seg gjeldende, enten ved simpelten å bli forstørret som er en diagnose, det kan eventuelt henge sammen med at du skriver at urinrøret kan kjennes litt trangt. En annen diagnose er kanhende at du har fått en betennelse i prostata som da av og til gir symptomer fra penis, spesielt fra tuppen, men sjelden fra pungen. 


Så finnes det enkelte spesielle tilstander som kommer med forstørrelse i pungen, som kan være et vannbrokk som kalles hydrocele. Gir få symptomer annet enn tyngdefølelse. En annen type kalles spermatocele og det er en sædfyllt cystisk dannelse som ofte ikke gir særlig symptomer, men er et tilfeldig funn ved undersøkelse. En tredje variant av disse kalles varicocele som er en utvidelse av venene som fører blod til pungen. Og sist men ikke minst må man alltid tenke på en svulst av et eller annet slag, selv om det også er nokså sjeldent på begge sider samtidig. 


Imidlertid, som det fremgår kommer du ikke utenom en tur til enten fastlegen eller annen lege som vil undersøke deg og eventuelt kanalisere deg til urolog hvis det skulle være nødvendig. Legen vil kunne uttale seg om hva han eller hun tror at dette kan være og likeledes ta urinprøve og eventuelt også blodprøver. God bedring og lykke til !