Har jeg fått nedsatt testoteronproduksjon som følge av en evt testistorsjon?

Spørsmål

Hei. Jeg går på videregående og lurer på noe angående en hendelse for ca tre år siden. Det var en time på skolen hvor jeg plutselig opplevde akutte smerter i pungen. Det ble bare verre og verre i noen minutter og etter hvert utviklet smerten seg videre til nedre del av magen, i tillegg til at jeg ble kvalm. Litt usikker på hvor lenge det hele varte, men hvis jeg skulle tippe, så tipper jeg ca 30 minutter. Jeg gikk ikke til legen den dagen, og jeg har med jevne mellomrom i ettertid fundert på hva det var jeg opplevde. Først nå nylig har jeg forstått at det kan være snakk om testikkeltorsjon. Jeg trente veldig mye på den tiden og hendelsen skjedde rett før jeg opplevde en nedgang i fysisk form som til slutt førte til kronisk overtrening. Dette var en seriøs utmattelse som varte i nesten tre år (har nå nylig begynt å føle meg bedre). Har tatt tester hos legen ved flere anledninger, men han fant aldri noe abnormalt før siste gang jeg var inne og fikk påvist mangel på vitamin D (dette var rett etter vinteren, så det er ikke så ulogisk). I tillegg har jeg de fleste tegnene på lavt testosteronnivå (dette tror jeg ikke har blitt testet hos legen, men er ikke sikker), blant mye annet små hender og føtter (tviler på at dette er genetisk ettersom både mamma og pappa har større hender enn meg). Kan alt dette henge sammen? Kan den eventuelle testikkeltorsjonen for tre år siden ha ført til en nedgang i testosteronproduksjon, som igjen kan ha vært noe av årsaken til at jeg var utmattet så lenge? I tillegg lurer jeg på hva jeg bør gjøre videre. Jeg har skjønt at det holder med én testikkel for at puberteten skal gå som den skal, men jeg lurer på om jeg hadde hatt mer testosteron om begge tesiklene hadde fungert kontra bare én. Hvis ja, er det en mulighet for å få erstattet dette tapet med testosteronbehandling, noe jeg uansett en veldig sikker på at hadde forbedret livskvaliteten min? Jeg trenger ikke å skånes fra noe, jeg vil gjerne bare høre det slik som det er. Takk for svar!

Mann 18
Svar

Hei.


Det er ikke umulig at du har hatt en delvis testistorsjon den gangen for tre år siden, men isåfall har den snudd seg på plass av seg selv igjen, og det har da garantert ikke medført noen som helst komplikason eller senfølger, heller ikke i forhold til testoteronproduksjonen din.  Når en testistorsjon går tilbake igjen av seg selv, er alt "tilbake til normalt" igjen. Jeg kan også med sikkerhet si at den har gått tilbake igjen, -om du hadde det. For hvis ikke hadde du fått vedvarende og sterkere og sterkere smerter, om hadde endt med sykehusinnleggelse og operasjon.


Du har videre helt rett i at dine små hender og føtter mest sannsynlig skyldes genetiske forhold. 

Når det gjelder en vs. to testikler, så får man allikevel ikke noen reduksjon i testoteronproduksjon som kan medføre symptomer på testoteronmangel. Men nå er jo det hypotetiske betraktninger her, jfr hva jeg skrev innledningsvis om at du med sikkerhet ikke fikk noen permament skade på testikkelen den gangen for tre år siden da du kanskje hadde en delvis og forbigående testistorsjon.


Om testoteronbehandling generelt: Det går an for de som trenger det, men da skal det være påvist lave verdier. Du kan om du vil ta slike prøver hos fastlegen. Det må gjøres på morgenen. Kanskje du bør gjøre det, for å slippe å tenke mer på dette, for det er jo lite sannsynlig at du har det.


Kommentar til det at du sier at legen din ikke sier at det finnes noen diagnose som heter overtrening: Det stemmer at det ikke formelt sett er en diagnose, men det er like fullt og helt udiskutabelt en tilstand som finnes.


Håper at dette var greie svar og forklaringer. Ha det bra.