Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Frisk 72 år gammel mann med smerter i hele kroppen i flere år, hittil ingen forklaring.

Spørsmål

Hei! Har i flere år vært plaget med smerter i hele kroppen med varierende intensitet. Smertene er sviende/stikkende men har ingen sammenheng med muskler eller ledd, bevegelser virker heller positivt på smertene . I perioder er jeg helt slått ut, føler meg utslitt med mer smerter i hodet resten av kroppen, konsentrasjonsproblemer og lett svimmelhet. Tilstanden minner mye om influensa men uten feber, så jeg går og legger meg. Prøver å holde meg så aktiv som mulig men i sommer har det vært slitsomt. Tilstanden kan variere men ser ingen sammenheng med ytre påvirkninger. Har ingen andre sykdommer og tar ikke medisiner. Har vært hos fastlegen flere ganger. Han har stilt spørsmål om det meste og har tatt blodprøver ved flere anledninger. Ingen spørsmål eller prøver gav noe unormalt svar. Har vært testa hos nevrolog tre ganger i løpet av 1,5 år uten funn av sykdommer. Har hatt kontakt med "Senter for sjeldne diagnose" som anbefalte en spesiell blodprøve, uten resultat. Håper med dette at noen kan se på dette fra andre vinkler. På forhånd takk.

Mann 72
Svar

Hei


Du er altså en mann på 72 år, frisk og uten noen faste medisiner, og du har i flere år hatt smerter "i hele kroppen", og du føler deg periodevis utslått, med konsentrasjonsproblemer og lett svimmelhet, og du beskriver det som en følelse av influensa uten feber. Du har vært hos fastlege og nevrolog, og en har ikke funnet noen forklaring på plagene dine. 

Du ønsker naturligvis en forklaring på dette, men det er ikke helt lett over nett og uten legeundersøkelser og blodprøver, i et slikt tilfelle som dette. Det er blant annet fordi dine symptomer er helt "uspesifikke", dvs de er ikke entydige eller typiske for en spesifikk diagnose eller tilstand, men kan oppstå av svært mange ulike grunner. Derfor kan en nok kun finne eventuelle svar på hva dette skyldes, ved videre utredninger via fastlegen.

Men om jeg skulle tenke litt høyt omkring dette, så synes jeg du skal ta senkningen hos fastlegen, for å se om du kanskje kan ha det som heter polymyalgia revmatika. Det kalles på folkemunne muskelrevmatisme. Ved denne sykdommen har man en svært høy senkning. Det finnes effektiv behandling mot dette, derfor er det viktig å få kartlagt om det kan være dette du har.

Det vil gi smerter, stivhet og svakhet spesielt i lår, baken, skuldre og overarmer, og er ofte verst om morgenen. Forløpet kan være langvarig, uten behandling.

Du bør forøvrig også ta blodprøver mhp andre typer revmatisk sykdom.

Om ikke noe av dette gir noen "napp", kan du diskutere med fastlegen din om du kanskje bør henvises til revmatolog, evt en smerteklinikk, for kartlegging av dette. 

Jeg håper at du finner ut av dette, og at mine råd her i beste fall kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-