Forkalkning i testikkel

Spørsmål

Hei. Jeg fikk tidligere i år konstatert at jeg har en forkalkning i den ene testikkelen. Dette ble påvist gjennom ultralyd på et lokalt sykehus da jeg etter lengre tid hadde kjent smerte/ubehag i pungen. Når det er på sitt verste så vil jeg anta at på en smerteskala fra 1-10, så er graden av ubehag på ca. 4. Utfordringen min er at jeg av min fastlege ikke får noe klart svar på hva som kan gjøres for å bli kvitt smerten som til tider er kronisk. Jeg har til nå bare fått smertestillende for å døyve smertene/ubehaget, men jeg har lite lyst til å bruke dette resten av livet. Håper derfor at du/dere kan gi meg noen råd og tips om hva som må til for å bli "frisk" igjen. Finnes det noen behandling? Jeg kan opplyse om at jeg har akkurat rundet 40 år, lever et normalt liv med et normalt kosthold og trener regelmessig. Snuser/røyker heller ikke og er måteholden med alkohol.

Mann 40
Svar

Hei.


Forkalkninger i testiklene er vanlig, en regner med at ca 5% av den mannlige befolkningen har dette. De aller fleste har ingen plager av det. Der finnes ingen kurerende behandling, meg bekjent.  Det første jeg tenker på her, er at legen din må undersøke deg nøye for å se om der kan være årsaker til smerten du kjenner, for det er ikke alltid lett å lokalisere smerte, og i tillegg fordi slike forkalkninger i de fleste tilfeller ikke gjør vondt.  En teoretisk mulig årsak til smertene kunne f.eks. ha vært en epididymitt, infeksjon i bitestikkelen, eller en tendens til testistorsjon, dvs at testikkelen tidvis vrir seg om sin egen akse og delvid klemmer av blodforsyning, hvilket gir smerte. Det kan kureres med å fiksere testikkelen med et mindre kirurgisk inngrep.

Jeg skjønner godt din uvilje mot å bruke smertestillende resten av livet, men til det må det for det første sies at fordi om noe er vondt nå og har vært vondt i en viss tid, så er det langt fra ensbetydende med at det alltid forblir vondt. Fremtiden er som kjent riktig så vanskelig å spå om. Når det gjelder hvordan du bør og kan tenke om smertestillende, -som du ikke er glad i å ta- så er det mulig å endre tenkingen om dette, til at det er det minste av to onder: Smerter eller medisiner. Ikke helt sjeldent er mange mennesker nødt til å velge denne typen tenking, for å ha det greiere. Men om det er relevant for deg, vil kun tiden kunne vise, dvs om det viser noen avtagende tendens med tiden, og ikke minst om der evt kan foreligge andre årsaker til smertene dine, jfr innledningsvis hvor jeg anbefaler at fastlege grundig utelukker andre mulige årsaker til smerten.

Håper denne informasjonen og rådene kan være til nytte. Lykke til.