Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandret hudoverflate på penishodet over tid.

Spørsmål

Hei, Takk for utfyllende svar, men siden ikke bildene kom med prøver jeg å sende de på nytt.

Mann 49
Svar

Hei og takk for nytt brev, denne gangen med bilder. Med det forbehold man alltid må ta vedrørende det å stille diagnoser ut fra bilder så har du altså et eller flere områder som er nokså forskjellige fra den omgivende overflaten på glans, tilsynelatende helt eller delvis begrenset av det du beskrev i det første brevet, en litt opphøyet sone rundt noe av det forandrede hudområdet. Dette ligner, som du også skriver, nok ikke på noen psoriasis, men synes best forenelig med andre diagnosen som ble nevnt i det første brevet til deg, lichen sclerosus. Den opptrer i alle aldre, men hyppigst etter ca. 45 år og begynner ikke sjelden rundt de naturlige kroppsåpninger, inkludert de nedentil. Noen områder virker blekere, av og til nesten pigmentfrie, hvor hud og slimhinner ser tynnere ut, andre steder virker huden litt tykkere og stivere, mindre elastisk. 


Årsaken er ukjent. Behandlingen består i påsmørning av kortisonholdig krem eller salve i forskjellige konsentrasjoner, avhengig av det såkalte kliniske bilde, dvs. hvordan tilstanden forandrer seg over tid med behandling. Denne virker vanligvis godt og mange blir helt bra, men tilstanden kan dukke opp igjen. Således kommer du ikke utenom en konsultasjon hos spesialist i hudsykdommer, primært for at han eller hun skal stille en korrekt diagnose, ofte ved å ta en ørliten bit av området som er forandret og sende inn til nærmeste pathologiske avdeling for mikroskopi. Hudlegen vil, hvis diagnosen altså er riktig, starte med et cortisonpreparat og ønske å følge tilstanden den første tiden. Annen diagnose er for all del mulig, men altså bare bedømt ut fra bildene synes lichen sclerosus å være mest sannsynlig. 


Det er ofte ventetid hos hudlegene med avtale, men i de større byene er det mange som praktiserer privat og her kan ventetiden være betydelig kortere. God bedring og lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-