Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et rødlig utslett på penishodet som av og til klør.

Spørsmål

Hei! Jeg har fått ett slags utslett på penishodet som jeg bekymrer meg litt for. Går jeg lenge med forhuden over penishodet dukker det opp hvite prikker på kransen samt at noe bølgelignende sprer seg oppover selve hodet. Dersom jeg da trekker forhuden tilbake og går med den sånn en stund blir det hvite borte, men det er da fortsatt rødt og det klør litt der hvor dette har vært. På forhånd, takk for svar!

Mann 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medfølgende bilder. Utslett på penishodet slik du beskriver kan ha mange forskjellige årsaker og flere diagnoser må vurderes. Det mest sannsynlige her er at dette representerer en sykdom som kalles lichen ruber planus. Dette er en generell hudsykdom som hovedsakelig finnes på underarmer og legger samt i munnhulen og på genitalia, slik som bildene viser.  Utslettet består vanligvis av mindre, rhomboid formede områder med noe varierende rødfarge adskilt av hvitlige stripeformede forandringer. Utslettet kan til tider klø og også svi litt. Årsaken kjennes ikke. Aktuell differensialdiagnose kan være en lignende tilstand som heter lichen sclerosus et atroficus samt også andre. 


Det gode råd er å bli henvist til en hudlege for vurdering og eventuelt en ørliten vevsprøve for sikkert å kunne stille riktig diagnose. Hudlegen vil da også kunne forskrive en cortisonholdig krem som vanligvis blir brukt i behandlngen av lichen ruber planus og det pleier å ha god effekt. God bedring og lykke til !