Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et rødlig merke på penishodet

Spørsmål

Hei, Nylig har jeg funnet et stort og ekkelt rødt merke på penishodet mitt. Jeg har nylig testet meg for klamydia og testet negativt. Har ingen anelse hva det kan være. Merker ingen kløing eller smerte, er helt normalt. Tror du jeg trenger å få meg sjekket? Skal ikke mene dette kan skyldes dårlig hygiene ettersom jeg dusjer hver dag og vasker penishodet med mild såpe, men kan jo være grunnet at jeg svetter veldig mye siden jeg trener ganske mye.

Mann 20
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bare ut fra det medsendte bildet som viser et mindre sirkulært, rødlig område på glans penis som adskiller seg fra den omgivende overflaten av glans er det desverre ikke mulig å slutte seg til hva det kan representere. Penishodet er et område med høy gjennomblødning hvor de forskjelligste utslett kan oppstå. Ofte kan de representere en hudsykdom hvor bare penishodet er involvert, av og til kan det dreie seg om seksuelt overførbar sykdom og av og til kan det være noe så enkelt som en mindre betennelse f. eks. i en talgkjertel e.l. Samlebetegnelsen er balanitt, men dette ene solitære området er neppe ligner ikke helt på det vi vanligvis betegner som balanitt. Av de seksuelt overførbare tenker vi jo ut fra hyppight først kanskje på en herpes, men bildet ligner ikke helt på det vanlige bildet vi som oftest ser ved herpesinfeksjon, selv om det kan synes som det er et lite område sentralt som er en tanke rødere enn resten av flekken. Virusvorter forekommer på penishodet, men denne ligner heller ikke helt på en slik. 


Siden du ikke nevner hvor lenge dette har vart eller om du på bakgrunn av sexuell aktivitet i den senere tid tilskriver forandringen av hudoverflaten så blir det ikke lett å ha noen spesifikk mening om hva det kan være, gitt at mange slike røde områder på penishodet kan se nokså like ut, men representere forskjellig årsaker. Hvis den har oppstått relativt nylig så kan du jo se den an litt før du oppsøker lege. Et råd er å være tilbakeholdende med bruk av såpe og bare skylle penis med lunkent vann et par ganger daglig og dertil forsiktig fjerne med fingrene det som måtte forekomme av den gule massen som kalles smegma og som de fleste skiller ut i området. I brevet nevner du chlamydia og det er det rimeligvis ikke siden chlamydia viser seg, hvis den overhodet gir symptomer, ved litt ubehag i penistuppen, eventuelt litt kløe og etterhvert utflod, som jo er de vanlige symptomene ved enhver urethritt, dvs. en betennelse ytterst i urinrøret og som også kan fremkalles av andre mikrober enn chlamydia. Går den ikke bort innen rimelig tid, fra dager til et par uker kanskje bør du nok la en lege se på dette. Lykke til og god bedring !