Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et mulig sjeldent utslett under forhuden på penis

Spørsmål

Hei Jeg har litt stygg hud som ser ut som den faller av i et lite område under forhuden på penis og vet ikke hva dette kan være, det er ikke vondt på noen som helst måte, heller ikke når jeg tar på det. Jeg har forøvrig hatt genital mykoplasma infeksjon og kjønnsvorte før om det skulle kunne ha noen sammenheng med det. jeg legger ved et bilde og håper på et godt svar.

Mann 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt samt medsendt bilde som viser et utslett i forhudsområdet på penis. Med et samlenavn kalles utslett i denne regionen for balanitt, det er ikke så sjeldent forekommende og kan ha mange årsaker. Utslettet ditt slik det fremstår på bildet er imidlertid litt uvanlig og ligger nært det man forbinder med en såkalt circinat balanitt. Men mulighetene for annen type balanitt er også til stede, ikke minst siden du også skriver at du kan ha blitt diagnostisert med en psoriasis tidligere, denne sykdommen kan også gi lignende utslett i området. 


Du forteller at du er blitt behandlet for mycoplasma genitalium, men ikke hvor lenge siden dette er, hvilket spiller en rolle. Det er kjent at seksuelt overførbare infeksjoner ytterst i urinrøret;- disse kalles for urethritter og kan fremkalles av forskjellige mikrober, herunder også chlamydia, kan ligge bak en circinat balanitt. Kjønnsvorten du nevner har ingen sammenheng med dette. En utrehritt kan en sjelden gang kan gi opphav til flere symptomer og tegn, bl. a. øyebetennelse og leddbetennelse lokalisert særlig til knær, føtter og rygg. Da kalles tilstanden for seksuelt akvirert reaktiv arthritt, SARA, tidligere kalt Reiters syndrom. 


Nå skriver du jo ikke noe om hverken leddplager eller symptomer fra øynene, samt at det vel er slik at du og din partner ble behandlet adekvat for din mycoplasma genitalium-infeksjon. Sannsynligheten for at du  ikke har noe av det foran nevnte er nok derfor stor. Det betyr imidlertid ikke at man ikke bør undersøke dette litt nærmere. Utslettet ditt på penishodet er grunn nok til at du bør la en hudlege få undersøke deg og eventuelt ta en ørliten prøve av det slik at en nøyaktig diagnose kan stilles. Dessuten vil hudlegen da i denne sammenheng også ta noen blodprøver av deg inkludert en prøve som kalles HLA-B-24 og som ofte forekommer sammen med de ovenfor nevnte symptomene. Hudlegen vil komme tilbake til behandling av utslettet når diagnosen er stilt. Henvisning til spesialist i hudsykdommer får du hos fastlegen;- ofte kan det være lang ventetid på timer, men i de større byene er det ofte lettere tilgang på hudspesialister som praktiserer privat. Lykke til og god bedring !