En normal tilstand

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål angående urinrørsåpningen på penis. Jeg er rød rundt selve urinrørsåpningen. Dette er ikke noe jeg plutselig har oppdaget, men som jeg har hatt over lengre tid. Jeg lurer på hva dette kan være, og om det er noe jeg burde gjøre noe med? Jeg er ikke plaget med noen slags form for smerte ved vannlating eller generelt smerter fra penis. Verdt og nevne er at ved mitt første samleie, så røk penisstrengen min pga. den var for kort. Dette er noe jeg ikke har vært plaget med i senere tid, og samleie har etter det vært smertefritt. Jeg har også hatt epididymitt. Tok test for klamydia, men testen var negativ.

Mann 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendte bilder. Alle våre overflater, både på innsiden og utsiden er kledd av forskjellige former for det som kalles epithel, som består av forskjellig typer av celler som danner et kontinuerlig hele. Celletypen som danner innsiden av urinrørets overflate består av det som kalles et sylinderepithel, dvs. loddrett stående celler som ligger i lag. Mot slutten av urinrøret, dvs. mot urinrørstuppen blir cellene flatere og får navnet plate-epithel, men ligger fremdeles i mange lag på hverandre. 


Overflaten av penishodet er dekket av det som kalles et ikke-forhornet plate-epithel, i motsetning til vanlig hud hvor de flate cellene er dekket av et lag med avstøtte hudceller som sammen danner det som kan kalles hudens ridderrustning, den som beskytter oss mot inntrengende farer, så som mekanisk påkjenning og inntrengning av forskjellige mikroorganismer som kan fremkalle sykdom.   


Overgangssonen mellom disse to celletypene består av et overgangs-epithel, dvs. en gradvis overgang av den ene celletypen mot den andre. Hos deg fortsetter denne overgangssonen utover i urinrørsåpningen og buker litt frem og sees som en dypere rødlig farget brem på to sider av selve åpningen. Dette er en normal variant som sees nokså ofte. Det er ikke farlig på noen måte og den behandles ikke. Sannsynligvis har du hatt denne i hele ditt voksne liv og den vil fortsette med å være der. 


Ved urethritt, den vanligste av de seksuelt overførbare sykdommene vil følgelig denne bremmen også infiseres og muligens tre noe tydeligere frem. Tilstanden overføres som oftest ved samleie uten kondom med en partner som er smttet med sykdommen. Den må da undersøkes og behandles på vanlig måte med en antibiotikakur. En slik urethritt trenger ikke å gi særlig tydelige symptomer, i motsetning til før hvor den ofte ga tydelige symptomer som svie og ubehag i penistuppen noen dager etter samleiet, av og til med etterfølgende utflod. Den kan kompliseres av en epididymitt, som du skriver at du en gang har hatt.  

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-