Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En langsgående hevelse på penis

Spørsmål

Hei, jeg har fått denne(usikker på hha jeg skal kalle det, men du ser klart et område som hever seg ut. se bildet) på min penis. Den føles hard og kan være litt øm, men ikke veldig øm. Lurer på om dette er noe farlig..

Mann 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildet viser en langsgående hevelse på oppsiden av penis som kjennes hard og av og til litt øm. Sannsynligvis dreier dette seg om en tilstand som kalles lymfangitt, som er en inflammatorisk tilstand, dvs. en betennelseslignende tilstand som av og til oppstår i dette området. Noen ganger foreligger en opplagt årsak til tilstanden, som mekanisk skade eller traume som kan være tilstøtt på en eller annen måte. En annen årsak kan være hyppig og langvarig sexuell aktivitet, men som oftest oppstår dette uten av det foreligger opplagte grunner til det som pasienten uten videre kan forstå. Forandringene sitter i de karene som fører lymfe i området;- slike lymfeårer har vi over hele kroppen, men det er sjelden vi merker noe særlig til dette systemet, som er et ledd i kroppens immunsystem og som fører lymfe til og fra de forskjellige organene. 


Som oftest vil tilstanden gå tilbake av seg selv uten å etterlate seg noen spor eller noen type av arr. En annen lignende tilstand er den som kalls Mondors sykdom hvor det foreligger en betennelse i et blodkar, men den kommer hyppigst etter kirurgiske inngrep i området, noe som du jo ikke har gjennomgått siden du ikke nevner det i brevet ditt.


Dette bør sees på av en urolog, dvs. en spesialist i sykdommer som angår området nedentil og som omfatter de indre og ytre kjønnsorganene. Du bør derfor så snart det er mulig oppsøke fastlegen din eller annen lege i primærhelsevesenet og bli henvist til en spesialist i urologi. Han eller hun vil kunne foreta undersøkelser, som f. eks. blodprøver, eventuelt også ultralyd for å stille den riktige diagnosen. Ofte er det slik at tilstanden kan gå hurtigere over ved bruk av medikamenter, som forskjellige typer av ensides eller antiflogistika som er den eldre betegnelsen for slike medisiner, eller også antibiotika hvis det er indikasjon for denne type behandling. Lykke til og god bedring !