Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En kul i pungen som bare kommer frem når det er kaldt?

Spørsmål

Hei, jeg har min balle ser slik ut etter å hvert ute i kullegrader. Hva kan dette komme av? Jeg har vert til legen, med problemer som hyppig vannlating, men har ikke fått noe fornuftig forklaring på dette. Kan det være relatert til denne svolne ballen? Det er kun synlig etter å ha vert ute i mange minus. Den har vert slik fra tid til annen i over et år.

Mann 36
Svar

Hei.


Du har altså ut fra bildet å bedømme, en betydelig hevelse under den ene testikkelen eller i pungen, på den ene siden. Det er ikke godt å si hva dette er, uten å kjenne på den. For å si noe om hva det er, slik du spør om, må en som lege kjenne om den henger fast i testikkelen, eller om den er separat fra testikkelen og har med huden å gjøre, eller om det er bitestikkelen som er oppsvulmet. Eller kanskje det er et vannbrokk, som er en vannansamling rundt testikkelen. Jeg kan få et inntrykk av det ut fra bildet, men ingenting kan sies med sikkerhet uten å kjenne på dette. Og da kommer det viktigste inn her: Det er med sikkerhet overhodet ikke vanskelig for en lege å si hva dette er, ved å kjenne på den. Så det bør du gjøre. Siden du sier at den kun kommer til syne når du har vært ute i kulde, så får du avtale med legen din at du ordner det slik at du får komme på en time en dag det er veldig kaldt, og så går du rett inn til legen ifra kulda. Alternativt kan du jo prøve hjemme å se om den kommer frem om du legger en ispose i et håndkle på pungen, for hvis det får den til å bli synlig, kan du jo gjøre dette hos legen. 

Jeg har imidlertid vanskelig for å se for meg at "noe" skulle bli større eller oppstå som følge av kulde. Kanskje det kan være slik at den synes lettere når pungen generelt trekker seg sammen pga kulden? Jeg gjetter på det.

Du kan også gjøre en test hjemme: Ta en sterk lommelykt og se om du kan lyse igjennom kulen, i et mørkt rom. Det tyder på væske inni kulen, og ikke fast vev, og det øker sannsynligheten for at det er et slikt vannbrokk. Jeg ser forøvrig ikke noen mulig sammenheng mellom denne kulen og din hyppige vannlating, for pungen og strukturene inni en er jo ikke involvert i vannlatingen, eller sagt omvendt; urinen går jo ikke "innom" pungen.  Håper at du finner ut av dette, dvs det er jeg helt sikker på, om du lar en lege kjenne på denne kulen. Ta gjerne med bildet til legen også. Dette er du forøvrig nødt til å finne ut av, for enhver kul i pungen skal legeundersøkes for å finne ut hva det er.