En 2,5 mm stor kul på testikkelen i 4 år. Normal bitestikkel?

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 29 år. For 4 år siden oppdaget jeg en liten kul på ene testikkelen. (kanskje 2.5 millimeter diameter, noen ganger tydelig å kjenne og hard, og andre ganger litt mykere). Jeg gikk til en urolog som kjente på det og tok et slags (røntgen?) bilde av det indre av testiklene. Han sa det ikke var snakk om testikkelkreft eller noe sånt, og han sa jeg hadde prostatitt (Han nevnte også dette feks. kunne være i forbindelse med at testiklene hadde vært utsatt for kulde). Men jeg er usikker på om han kjente selve kulen, og om dette egentlig var riktig diagnose. Jeg har ihvertfall glemt denne saken i noen år nå, men blir minnet på det med jevne mellomrom da jeg kjenner noen (relativt milde) smerter fra området hvor denne kulen ligger. Den har verken økt eller krympet i størrelse på disse 4 årene. Det jeg lurer på er: Bør jeg skaffe en ny time hos urolog? Om dette var noe mer alvorlig, ville jeg da kunne merket dette på noen måte? Vil det feks vises på en helt generell blodprøve? (Jeg tok en for rundt 2 år siden, og alt var normalt.) Er det ellers noe jeg bør vite?

Mann 29
Svar

Hei.


Du har altså i 4 år kjent en liten kul på den ene testikkelen, og den har ikke vokst. Du har vært hos urolog med denne, hvor legen både kjente på testikkelen din og foretok en ultralyd (høres det ut som, på din beskrivelse) Du kan stole på at dersom det hadde vært den minste mistanke om noe galt eller farlig, så ville dette ha blitt oppdaget av urologen.  Det at denne kulen ikke har vokst på fire år, forteller oss at det ikke er kreft. Og så er det slik at en "2,5 mm kul på testikkelen" stemmer nøyaktig med beskrivelsen av en normal bitestikkel, evt en liten ufarlig utposning på bitestikkelen (spermatocele) 

Jeg synes du skal google bilder av epididymis (=bitestikkel) og spermatocele, så kan du se om ikke det kan stemme med det du kjenner.

Jeg kan naturligvis ikke si noe med absolutt sikkerhet uten å kjenne på denne, så om du ønsker ytterligere bekreftelse, kan du oppsøke fastlegen din, som lett vil kunne bekrefte om det er bitestikkelen du kjenner.  Det kan være det kan være greit for deg at du en eller annen gang får gjort dette, så får du "parkert" denne problemstillingen en gang og for alle, for om det er bitestikkelen eller et lite spermatocele, så vil du jo ha det hele livet, og da er det greit å vite at du ikke trenger å tenke noe mer på dette. Noen urolog trenger du ikke å gå til, dette er en problemstilling som fastlegen tar hånd om. Du spør om evt sykdom i testiklene ville ha blitt vist på en "generell blodprøve". Til det er følgende å si: Det finnes faktisk ikke noe som heter en "generell blodprøve". Legen velger og rekvirerer blodprøver ut fra hva en ønsker å vite noe mer om, hva en evt mistenker osv. Og jeg vet ikke hvilke blodprøver du tok. Men generelt sett så har ikke blodprøver noen som helst informasjonsverdi når det gjelder å finne ut hva en kul på en testikkel skyldes eller ikke skyldes.

Håper det var et greit svar. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-