Blødning i penis etter samleie.

Spørsmål

Hei, jeg har et problem med penis under samleie. Noen ganger når vi har sex begynner jeg å blø inne i penis, dette har blitt et problem for min kone som synes dette er ekkelt og det har blitt et problem for meg. Hadde dette for første gang for ca 30 år siden, men dette har nå blitt et problem for oss (min kone liker ikke dette). Har undersøkt dette på sykehus for ca 15 år siden og konkludert med at dette er sprengte blodkar og ikke noe farlig. Det jeg vil vite om det er noen måte å behandle dette på. Jeg er skepisk til ingrep i disse organer.

Mann 53
Svar

Hei, du har stilt ditt spørsmål til vår hjerte- lunge- og karkirurg, som imidlertid mente at dette ikke var helt innenfor hans arbeidsområde. Derfor får du svar fra meg som almenlege og svarlegesjef istedet.


Disse blødningene du beskriver, har du altså kjent til i 30 år, og da er det i det minste lett å konstatere at det ihvertfall ikke kan skyldes alvorlig sykdom, for da hadde det jo utviklet seg i løpet av all den tiden. En kan kanskje se for seg at der ligger et overfladisk blodkar som kan bli mekanisk irritert under sex, for så å rifte og blø. Og det var vel noe slik de da også konkluderte med da du ble utredet for dette, forstår jeg.


Hvorvidt dette kan behandles, avhenger av lokalisasjonen til blodkaret som blør, altså om det er tilgjengelig, ville jeg anta. Ligger det inni svamplegemet i penis er det kanskje ikke så enkelt som om det f.eks. ligger i urinrøret. Men også der er det nok forbehold og betenkeligheter, med tanke på om en behandling evt kan gi trangt urinrør som komplikasjon. Dette er imidlertid utenfor mitt kompetanseområde, som almenlege, så dette er kun høyttenking og generelle betraktninger fra min side.

Dette er innen fagområde urologi, så for å få konkrete svar på om det er noe som kan gjøres med ditt problem, så må du få en vurdering av en urolog. Du kan ta dette opp med fastlegen din, som evt kan henvise deg til en urolog for en slik vurdering.


Du skriver avslutningsvis at du er skeptisk til "inngrep i disse organer". Det synes jeg er en fornuftig innstilling, som du skal beholde. En bør prinsipielt ikke behandles for noe som helst, om en ikke er syk. Dette blant annet fordi der alltid er risiko for komplikasjoner med det meste, og fordi "du vet hva du har, men ikke hva du får". Hvis du er veldig klar på at du ikke ønsker noe inngrep i penis, så kan du forsåvidt la det bli konklusjonen her, og da trenger du heller ikke oppsøke urolog osv slik som skissert ovenfor.


Ha det bra.