Blod i urinen

Spørsmål

Jeg ble operert (Tur-P) for godarta forstørret prostata i 2012 or har siden hatt endel problemer med blødninger. I den anledning har jeg vært gjennom nye undersøkelser med CT, MR og Cystoskopi uten at det er blitt konstatert kreft. I januar i år ble blødningene så kraftig at jeg var innom sykehuset der jeg fikk satt inn et kateter som jeg gikk med et par ukers tid. I denne perioden med kateter hadde jeg mye smerter og problemer med at jeg måtte presse ut urinen ved siden av kateteret, så jeg mente at kateteret måtte være satt inn feil. Dette fikk jeg ikke noe klart svar på dessverre. I ettertid har jeg hatt en del ubehag i underlivet uten at jeg vil kalle det smerter. Dett oppstår når jeg tar joggetur i marka og bare når jeg beveger meg løpende. Det kan best beskrives som en slags "kløe" som strekker seg fra pungen og til endetarmsåpningen. Jeg har litt vondt etterpå når jeg later vannet og av og til er det blod i urinen. Dette hadde jeg ikke opplevd før denne perioden med kateteret, så jeg mistenker at det kan ha noe med dette å gjøre. Jeg er overbevist om at kateteret var satt inn feil for det fungerte bare tilfredsstillende når jeg var fullstendig i ro (dvs liggende i senga). Jeg har prøvd å ringe sykehuset flere ganger men kommer ikke lenger enn til vedkommende som tar telefonen og der kan jeg ikke forvente at det er ansatte med dypere kunnskap om akkurat dette. Jeg er takknemlig for alle gode råd..

Mann 74
Svar

Hei!

Det var leit å høre at du har hatt plager med dette i så mange år. Blod i urinen er ikke uvanlig like etter en TUR-P operasjon, men det er flere år siden du ble operert. Ved blod i urinen må det undersøkes for kreftsykdom, og da er det riktig og bra at du har vært utredet slik du beskriver med CT, MR og cystoskopi. Imidlertidig kan det være mange andre grunner for blod i urinen, og det kan jo ikke utelukkes sikkert at det kan ha vært en annen utløsende årsak enn selve TUR-P operasjonen. Det er heller ikke uvanlig av man ikke klarer å finne en sikker årsak til blod i urinen.

Ved kraftige blødning som du beskriver du fikk i januar er det gode grunner for å legge inn blærekateter. Da kan man lettere unngå blæretamponade, en veldig smertefull tilstand hvor blodet levrer seg i blæren, og blæren fyller seg med blod man ikke klarer å tømme. I tillegg er kateter effektivt for å stoppe blødninger fra både blære og urinrør. Det kan skje at kateter legges inn feil og lager skade i urinrøret, men det pleier å tilhele i løpet av kort tid. Men det er også noen pasienter som kan oppleve både plager og smerter når de har kateter selv om det er teknisk satt inn riktig og sitter på plass.

Jeg forstår det slik at kreftutredningen du var igjennom var før den kraftige blødningen du hadde i januar og de nye symptomene og plagene som har tilkommet. Undersøkelser med CT, MR og cystoskopi er alltid et "øyeblikksbilde". Siden det da har skjedd en tydelig endring i symptomene dine så vil jeg anbefale at du henvises til urolog, en spesialist i urinveiene, for utredning og vurdering. For selv om en eventuell ny utredning ikke påviser noe sykdom, tidligere skade eller blødningskilde, så kan en urolog vurdere om og hvordan dine urinveisrelaterte plager kan eventuelt behandles.

Med vennlig hilsen,

Ivan Brox