Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i sæden

Spørsmål

Hei usikker på hvem jeg skal henvende meg til, så prøver med deg. I fjor på denne tiden opplevde jeg å få blod i sæden. Ikke bare litt, ganske mye. Jeg ble henvist til ultralyd av testiklene uten at de fant noe der. Det gikk over av seg selv i juli. Har ikke tenkt noe mer på det, men nå for et par uker siden kom det igjen. Det er blod i hver utløsning, ganske mye. Jeg synes jeg kan kjenne en lett smerte i selve penis også. Jeg har en far og mange i hans nærmeste familie som har hatt prostata-kreft. Dette gjør meg litt ekstra urolig. Samtidig har jeg ikke noe særlig sexlyst siden jeg gruer meg til utløsningen. Mitt spørsmål til deg blir om du har en god idé om hva dette kan være? Jeg lurer også på om jeg burde fått fastlegen til å henvise meg til en spesialist på området. Hva kalles en lege med det som spesialfelt?

Mann 39
Svar

Hei.


Du er altså en mann på 39 år, som nå har fått blod i sæden, etter å ha hatt en periode med det samme for et års tid siden, da det gikk over igjen av seg selv. Det at det forsvant av seg selv, er viktig informasjon i forhold til dette med kreft, for symptomer på kreft vil vanligvis ikke komme og gå, men kun bli verre hele tiden. Den mest sannsynlige forklaringen på blod i sæden er rifter i små blodårer i urinrør eller lenger inn, altså tilfeldige og ufarlige årsaker. Det er ikke uvanlig.

Prostatakreft er en sykdom som primært oppstår i betydelig høyere alder enn din, men jeg synes at du for ordens skyld skal oppsøke fastlege for å få undersøkt din prostata. Det gjøres i første rekke ved at legen kjenner på din prostata med en hanskekledd finger, evt også tar "prostatablodprøven" PSA. 

Dersom fastlegen kommer til at du bør henvises til en spesialist, så er et urologer som er korrekt spesialitet for denne typen problematikk.

Håper at svaret er til nytte. Følg rådene, lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-