image: Blod i sæden, vannlatingsplager og svekket ereksjon

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blod i sæden, vannlatingsplager og svekket ereksjon

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 53 år. Jeg har ett spørsmål knyttet til blod i sæden. For noen dager siden så jeg at det bare kom blod ut når jeg fikk utløsning. Dette kom plutselig, og det har ellers vært normalt den siste tiden.

I fjor hadde jeg problemer med blod i sæden, noe som kom samtidig som jeg begynte med en antidepressiv medisin som het Brintellix. Etter at jeg sluttet med disse i mars 2020 har min sæd vært normal inntil nå. Den gangen var fargen på sæden lysere enn den er nå, hvor fargen ser ut som rent blod.

I fjor var jeg også hos urolog og fikk testet meg for evt. prostatakreft, intet konstatert den gang annet enn stor prostata.

Jeg har generelt vanskelig med å tisse, svak stråle og problemer med tømming. Jeg får som oftest bare svak ereksjon hvis jeg ikke bruker Viagra.

Jeg tenker å kontakte fastlege for ny time hos urolog. De gangene jeg har vært der, har jeg imidlertid ikke fått noen fullgod forklaring på hvorfor det kommer blod i sæden, og om det faktisk er noe jeg kan gjøre ift. blod, tisseproblemer og svak ereksjon. Er dette uunngåelige problemer pga alder som rammer alle? Bør jeg jeg alltid kontakte lege for eventuell prostatakreft sjekk hver gang jeg har blod i sæden?

Mann 53
Svar

Hei.

Blod i sæden er ikke uvanlig, og skyldes i de fleste tilfeller ikke sykdom. Det kan være små blodkar som sprekker, for eksempel.

Sannsynligheten for bakenforliggende sykdom øker med økende alder, og siden du er middelaldrende vil det være riktig av deg å oppsøke lege nå, slik du har gjort. Hvis du da får konstatert at det ikke skyldes sykdom, behøver du ikke å oppsøke lege hver gang du eventuelt får blødning på ny. Men om du får andre nyoppståtte symptomer i tillegg av noe slag, vil det være naturlig å være litt føre var, og heller oppsøke lege en gang for mye enn en gang for lite. Siden du allerede har fått påvist forstørret prostata, kan det jo kanskje være en ide med en årlig kontroll for dette hos fastlegen uansett.

Du har problemer med svekket ereksjon og svak urinstråle. Det er på ingen måte gitt at dette har noen som helst sammenheng med blod i sæden nå. Svekket urinstråle skyldes nok mest sannsynlig din forstørrede prostata.

Wellbutrin kan gi forandringer i urineringsmønster, så det er faktisk en mulig forklaring på vannlatingsproblemene dine også, i tillegg til din forstørrede prostata.

Redusert ereksjon forekommer med økende frekvens med økende alder, og det har vanligvis psykologiske forklaringer.

Det at du bruker antidepressiva forteller meg at du har eller har hatt problemer med depresjon (?) og da kan en lett tenke i retning av om depressive plager eller vonde temaer eller tanker i livet ditt kan ligge bak ereksjonsproblemet, selvfølgelig uten at jeg skal påstå at det er slik for ditt vedkommende, men det er vanlige mekanismer.

Illustrasjon øverst: Tatiana Shepeleva / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-