Bicalutamide og prostata

Spørsmål

Til den av legene som har kompetanse innen prostatakreft. I begynnelsen av 2003 fikk jeg diagnosen prostatakreft og i mai ble jeg operert på Radiumhospitalet. Jeg ble etterpå fortalt at ikke all kreft med sikkerhet var fjernet ved operasjonen. I løpet av de første 10 år deretter steg PSA-verdien omtrent lineært fra 0,5 til 7,0, Det følgende år steg PSA til 10,0. Etter undersøkelser på Radiumhospitalet 2015 ble foreskrevet daglig inntak av hormontabletter. Jeg fikk beskjed om at brystkjertlene ville kunne bli ømme ved av bruk av tablettene og de ble derfor strålebehandlet. Tablettene jeg fikk foreskrevet var Casodex T 150 mg , men på apoteket fikk jeg Bicalutamide Teva 150 mg som jeg nå har brukt siden oktober 2015. PSA-verdien gikk ganske hurtig ned til 0,5 og holdt seg der et par år. Brystkjertlene har hele tiden vært ømme, helt til nå. Siste målte PSA-verdi 1.10.2018 var 0,8 og stigende. Kanskje er ikke stor PSA-økning, men hvorfor er ikke brystkjertlene ømme lenger? Reduseres virkningen av tablettene?

Mann 79
Svar

Hei! Casodex og Bicalutamide er det samme. Det er kun to forskjellige produsenter som står bak. Hormonbehandling har en tendens til å miste sin effekt over tid. Det skyldes at kroppen nedregulerer reseptorer dersom det stadig blir stimulert av et stoff som virker på det. Det at brystkjertlene ikke føles ømme lengere kan tale for at medisinen ikke stimulerer reseptorer i brystkjertlene lengere fordi de nærmest ikke finnes. Det trenger imidlertid ikke bety at medisinen har mistet sin effekt med å holde evt kreftceller i sjakk. Det er en svært sparsom PSA stigning og økningen fra 0,5 til 0,8 over flere år er lavt. Jeg ser ikke på dette som stor risiko for at sykdommen har kommet tilbake. Det kan være fornuftig å snakke med den legen på Radiumhospitalet som kjenner din sykehistorie og kan i større grad vurdere om du bør komme til kontroll.