Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Årebetennelse på penis. Mondor`s disease

Spørsmål

Hei Litt informasjon før selve spørsmålet: For ca 1 år siden fikk jeg en liten "kul/tapp" på penisskaftet etter samleie. Samleiet var helt som normalt uten noen antydning til noe galt. Etter et par dager fikk jeg en slags "kul/tapp" langt ut på oversiden av skaftet, i hærheten av penishodet. Denne var både synlig og følbar, etter noen dager vokste blodåren rundt penishodet (rett på nedsiden av hodet) seg ganske kraftig opp, og man så tydelig en veldig stor blodåre rundt hele hodet. Denne hadde jeg et par dager før jeg dro til fastlegen som sa vi skulle se det an noen dager for å se om det ikke ble bra av seg selv. (i og med at det ikke var vondt eller andre problemer) Noen dager etter jeg hadde vært hos legen gikk dette tilbake til normalen, men "kulen" kan fortsett kjennes den dag i dag, men i mye mindre grad. Nå har det dog oppstått et annet problem. For ca 5-6 dager siden begynte jeg å kjenne en slags smerte/ømhet på oversiden av penisskaftet, helt inne ved roten mot kroppen. En slags ømhet, som jeg trodde kanskje var pga slitasje fra onani. Men ettersom dagene har gått, har dette fortsatt samtidig som at det har strekt seg lengre ut på penis for hver dag. Det kjennes ut som en slags sene eller blodåre hele veien fra roten og frem til hodet som rett og slett føles litt øm ut, men ikke spesielt vond. Den kan kjennes både i slapp, men mest i stiv tilstand. Det jeg lurer på er hva dette kan være, og om det kanskje kan ha noe å gjøre med den "kul/tapp" og den utvidede blodåren jeg hadde tidligere. Det er ikke veldig vondt, men siden det ser ut som at den nå dekker mer av penis for hver dag, så tenkte jeg høre hva dette kunne vært og eventuelt hva jeg burde gjøre. Er dette noe man kan regne med at går over av seg selv?

Mann 37
Svar

Hei.


Du forteller om noe som kjennes som en sene eller blodåre på oversiden av penis, som beveger seg utover penis for hver dag. Den er litt øm, forteller du. Det finnes ikke sener på oversiden av kroppen, så en strengaktig struktur der er mest sannsynlig en blodåre, dvs vene. Venene er de blodårene som bringer blodet tilbake fra kroppen til hjertet. Siden den er litt øm, kan en tenke på en eller annen skade eller irritasjon av en vene, for eksempel en årebetennelse (tromboflebitt) eller mindre sannsynlig en blødning. 

Dette er dog bare høyttenking ut fra hva du forteller, og ingen sikker diagnose naturligvis, da jeg ikke har sett dette eller undersøkt deg. Det er etter alt å dømme ikke farlig, men siden det vokser for hver dag, og siden det er et viktig organ det er snakk om, ville jeg definitivt latt fastlegen se på denne i morgen. Når du ringer for å bestille time, kan si at du har fått beskjed fra annen lege om å få legetime uten ventetid, med mistanke om årebetennelse.


Slik årebetennelse har også et medisinsk navn: Thrombosis of the dorsal vein of the penis (Mondor’s Disease), og her er en artikkel om dette som du kan lese, og gjerne vise til legen din. Jeg tror du har dette. Det kan trigges av onani og den friksjonen og irritasjonen dette kan gi, hvilket du selv har vært inne på.

Her er artikkelen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2978449/


Det finnes behandling for dette, og prognosen er god.