Angst, rask puls, høyt blodtrykk: Kan være symptomer på for høyt stoffskifte

Spørsmål

Hei! For 5 måneder siden opplevde jeg panikk knyttet til langvarig bekymring for min høye puls og en økning i hjertebank. Gikk da til en allmennlege som hadde tilgang på EKG. Gikk med EKG i 24 timer og han fant ikke noe galt, kun høy puls og hadde også høyt blodtrykk. Var oppe i 170 når jeg dusjet. En stund etter dette fikk jeg en voldsom kvalme som jeg gikk med så og si konstant i 3 uker fordi jeg trodde det var psykisk. Bestemte meg så for å gå til fastlegen og blodprøvene viste at jeg hadde litt forhøyet stoffskifte, høye leververdier, et virus, og noe med blodplatene. Hadde ikke kyssesyken. Blodtrykket var bedre. Fikk betablokkere for å roe pulsen. Byttet til selektive etter to måneder grunnet tungpusthet som bivirkning. Problemet er at selvom de neste blodprøvene var bedre, klarer jeg ikke helt å slå meg til ro med det. Jeg har gått til psykolog som har hjulpet for bekymringene mine. Jeg sliter med å sovne, ofte grunnet et dundrene hjerte og rare opplevelser ved innsovning. Kjenner og ser pulsen min veldig tydelig så jeg tror ofte jeg har høy puls selv når den er lav. Har smerter i overkroppen fordi jeg er så anspent. Ofte magesmerter. Kan reagere på mat jeg ikke har reagert på før, og har ikke hatt normal avføring på flere måneder. Jeg har også til tider blitt ekstremt kvalm av bare en enhet med alkohol. Kan bli ufattelig utslitt, og ha problemer med å reise meg for å gå fra ett rom til et annet. Et familiemedlem med lavt stoffskifte mener at bare en liten endring kan gi symptomer, men dette mener ikke legen min. Kan et langvarig virus gi slike symptomer, eller kan flere av dem være bivirkninger av betablokkene? Har blant annet hatt en vanvittig sult, og blir fysisk dårlig av å ikke spise når den kommer. Har mindre energi. Når jeg ikke har tatt de har jeg ofte 90-110 i hvilepuls, men kan også ha høy hvilepuls når jeg bruker de, stresset eller ikke. Kan sykdommen være grunnen til at jeg er så engstelig, og samtidig gjøre det verre?

Kvinne 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Dette er et sammensatt bilde, og det er klart at du blir engstelig av dine fysiske symptomer, slik du spør om, og samtidig vet vi at engstelse gir økt tendens til rask puls, da angst og bekymring gir økte adrenalinnivåer, hvilket stimulerer hjertet til å gå raskere.


Den enden jeg synes en skal begynne i her, er at du snarest må få sjekket ditt stoffskifte påny. Du hadde jo "litt forhøyet stoffskifte" da, og for alt vi vet kan jo det ha vært starten på utvikling av reellt høyt stoffskifte, altså i den grad at det er en sykdom, -som isåfall skal behandles. Høyt stoffskifte kan jo gi svært mange symptomer, ikke minst slike du har, med rask puls og høyt blodtrykk. Du får betablokkere for å dempe puls og blodtrykk, men hvis det er høyt stoffskifte som er årsaken, så er det dette som naturligvis SKAL behandles, og da er ikke symptomatisk medisinering i form av betablokkere korrekt behandling, for det demper jo bare symptomene, og behandler ikke sykdommen. Jeg lurer også på hva legen egentlig mente med at du hadde "litt forhøyet" stoffskifte. Enten har man normalt stoffskifte, eller så har man sykdommen hypertyreose / for høyt stoffskifte. Sistnevnte kan imidlertid i tidlig fase vise "litt forhøyede verdier", men det er isåfall noe som gir enhver grunn til tette kontroller videre, for å se om man er i ferd med å utvikle høyt stoffskifte, -en sykdom det er viktig å behandle. Du må derfor nå snarlig gå til fastlegen din for å ta nye stoffskifteprøver. Har du nå utviklet reelt høyt stoffskifte, så tenker jeg at det meste av dine helseplager er forklart, inklusiv angst, for høyt stoffskifte kan gi angst også.


Så til dette med viruset og leverprøvene. Dette virker uklart på meg, dvs jeg vet ikke hvilket virus som var påvist, og kan derfor ikke si noe om dette er noe som hadde eller har relevans for helseplagene dine nå. Det bør du forhøre deg med fastlegen om. Forhøyde leverprøver uten sikker årsak skal også følges opp med kontrollblodprøver, evt utvidede prøver for å utrede hva årsaken er. Så her er også noe som må nøstes i.


Du lurer på om noe av det du beskriver her, kan være bivirkninger av betablokkeren Selo-Zok, som du bruker. Det er alltids en mulighet for bivirkninger, så det er også noe som må vurderes om nå prøvene evt viser at det ikke er høyt stoffskifte som er årsaken til helseplagene dine nå.


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til hjelp for deg for å komme til bunns i dette, slik at du kan bli kvitt dine plager. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-