Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

30 årig med utbrenthet, men redd for at det er "noe annet" i tillegg

Spørsmål

For 1,5 året har jeg vært plaget med forskjellig. Legen min har gjort forskjellige undersøkelser og konkludert med at jeg er utbrent. Jeg ser den, 100% hektisk jobb, to små barn, en mann som jobber veldig mye og er mye på reise. Jeg klarer likevel ikke så meg helt til ro med det. Og føler legen min ikke har noen gode svar til meg. Ble sykemeldt 100% i juli. Mine plager er: * Hjertebank/ekstra slag. Vært utredet, 7 dagers EKG og belastnings EKG. De fant ufarlige ekstra slag. Likevel plager dette meg i hverdagen. Blir nervøs med en gang disse kommer og redd for at hjerte skal slutte å slå/infark. Har kjent at jeg får ujevn puls under disse ekstra slagene. Kan jeg slå meg til ro med at hjerte er helt friskt? * Svimmelhet. Hovedproblemet. Ut av d blå ble jeg ekstremt svimmel. Båtsvimmel. Dro til legen, det ble utført nevrologiske tester, og ble sendt i MR. Ingen funn i hodet, nakke eller rygg. Ble videre henvist til ØNH, fant 19 unormale øyebevegelser mens jeg lå rett opp og ned. Ellers ingen funn. Følte jeg fikk dårlig opplysninger om hva dette kom av, er og hva jeg kunne gjøre med dette. Han anbefalte kiropraktor, uten at det hjalp. * Har også en rar følelse i hodet, som kommer å går. Føler meg på en måte utenfor meg selv. Kan også få stikksmerter i hodet. * Har også vondt i et øye og føler synet er dårlig på dette øyet. Av og til skygger/skurrer det på øyet. Vært å tatt synstest, fått lesebriller. * Kan ofte føle at når jeg legger meg skjevler kroppen innvendig. Synes dette er veldig ekkelt og småskummelt. Lurer på hva dette kan være. Spørsmålet mitt er, hvorfor blir jeg ikke bedre av svimmelheten? Hva kan dette være? Og hva kan jeg gjøre for å bli bedre og kvitt dette? Svimmelheten er hver eneste dag, relativt konstant gjennom dagen. Kommer ikke anfallsvis. Det er som å være småfull hele tiden. Nå holder jeg på å bli smågal, og utrolig frustrert. Jeg har nå slappet av i 1,5 mnd og ingen bedring. Jeg begynner å bli redd for at dette skal være noe alvorlig

Kvinne 30
Svar

Hei.


Du er altså en 30 år gammel kvinne, uten kjente sykdommer, og du har i halvannet år hatt diverse plager som du har blitt utredet grundig for. Du har imidlertid -til tross for utredninger- problemer med å slå deg til ro med at hjertet ditt er friskt. Og det verste problemet ditt, svimmelheten, har hittil ikke avtatt i noen særlig grad, og du lurer på "hva det kan være", og hvorfor du ikke har blitt kvitt svimmelheten, og hva du kan gjøre for å bli bedre.

Det hører med til historien at du føler du fikk dårlig informasjon etter undersøkelsen hos ØNH-legen. 


Da tenker jeg i første omgang følgende:

Informasjon er vesentlig, ikke minst for å forstå og å holde ut symptomer, i påvente av å bli bra. Usikkerhet og manglende informasjon gir usikkerhet, det viser jo ditt spørsmål her. Derfor bør du gå til fastlegen din og forklare at du føler deg usikker, og derfor gjerne vil gå gjennom epikrisen fra ØNH, slik at du kan få grundig informasjon om konklusjonen og diagnosen de kom frem til der. For meg kan det høres ut som du kanskje har "krystallsyken", eller "godartet stillingsavhengig vertigo" / BPPV som det også heter.  Hør derfor med legen din om det er det som er konklusjonen og diagnosen som ble stilt. For hvis det er det, så går det også an å si mye om prognosen og tidsaspektet, og det er at det blir man tilnærmet alltid bra av, men at det varierer betydelig fra person til person, og det går ikke an å forutsi hvor lang tid det tar. 

Det finnes også visse øvelser / bevegelser som kan gjøres, dersom dette er diagnosen. Det heter Dix-Hallpike manøver, som du kan finne på Youtube, og gjøre hjemme. Det kan i noen tilfeller være svært effektivt. Det går ut på at man prøver ved hjelp av spesielle hode- og kroppsbevegelser kan få små antatte partikler ("krystaller") i buegangene i innerørets balanseorgan, til å løsne, slik at dette organet fungerer normalt igjen, og svimmelheten forsvinner. Men vent med å gjøre dette til du får bekreftet fra fastlege at det er dette som er diagnosen din.


Vi kan heller ikke se bort fra at det ikke er stilt noen spesifikk diagnose på din svimmelhet, og at det er et psykosomatisk uttrykk for antatt utbrenthet, slik legen din mener du er. Det er fullt mulig, og ikke uvanlig. Hvis det er det som er årsaken, vil du kanskje trenge en del mer tid for å komme deg av din utbrenthet, og så kan en se for seg at svimmelheten avtar i takt med at du kommer deg av utbrentheten din.


Når det gjelder hjertet ditt, så er du jo så grundig utredet at konklusjonen er at du er hjertefrisk. Slike undersøkelser kan du stole på. Du nevner også infarkt. Det får ikke kvinner på 30 år, i praksis, så det kan du under enhver omstendighet se bort fra og slippe å tenke på. 

Spørsmålet er altså hvordan du skal få til å klare å stole på at du ikke har noen hjertesykdom. Da tenker jeg igjen at også der er det informasjon og samtale som er løsningen. Derfor vil jeg også anbefale at du tar opp dette med fastlegen din også. Bestill en dobbelttime, så dere får grundig tid til å snakke sammen om disse tingene. Jeg synes også at du skal ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til legen din, så legen din får best mulig informasjon om hva du sliter med, for det har du fått så klart frem her i det du har skrevet. 


Alt i alt er det veldig vanskelig å se for seg at du skulle ha en eller annen hittil uoppdaget sykdom, så grundig som du er utredet, og derfor fremstår det som ganske så sannsynlig at det kan være psykosomatiske reaksjoner som følge av din utbrenthet, som er "motoren" i dine symptomer. 


Men som sagt, jeg er sikker på at beste løsning for deg nå, er å ta denne usikkerheten og informasjonsbehovet opp med legen din, slik at du kan få lagt fra deg bekymrings- og spekulasjonsbiten i dette, for det kan ofte være det som opprettholder den typen plager du har. 


Jeg håper og tror at svaret og rådet kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.