Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

20-åring med ubehag i pungen

Spørsmål

Hei, Jeg har nå i hvertfall en måned hatt et ubehag i pungen. Det er ikke særlig vondt og ikke innmari plagsomt, men til tider når jeg sitter helt i ro, eller ligger at jeg legger ekstra merke til det. Når jeg har googlet har jeg kommet fram til selvsjekk på testikkelene, uten noe form for funn (kul). Jeg har vært hos fastlegen, og han undersøkte også uten å finne noe og sa han ikke visste hva det var, men at det kunne være kjønnssykdom. Jeg sendte inn en urinprøve og den var negativ. Annet enn det hadde han ingen forslag, men ubehaget har fortsatt i nå over en måned. Jeg kan beskrive ubehaget slikt; Det kjennes ut som at det er vondt i den ene eller den andre testikkelen, men når jeg da kjenner etter med hendene kjenner det ut som at det heller er i selve pungen, på en måte mellom lysk og nedre del av pungen. Det virker nesten litt som at kanskje noe er i klem? I starten av August var det 95% på høyre side jeg kjente det, mens siste halvdel av August har jeg nesten bare hatt ubehaget i venstre side (Akkurat samme følelse). Noe er det, men legen fant ingen brusk (tror det var det han sa) og etter forslaget til kjønnssykdommen var negativt (Personlig håpet jeg egentlig på et positivt svar sånn at jeg visste hva det var) så er igjen usikker. Vurderer å bestille ny time, men tenkte å høre her først, fordi jeg klarer ikke å dra hjem igjen etter legetimen uten å ha et svar og fortsette å ha dette ubehaget hvis du forstår?

Mann 20
Svar

Hei.


Du er en mann på 20 år som i en måneds tid har hatt ubehag i pungen, og legeundersøkelse har ikke vist noen tegn til sykdom. 

Jeg synes helt klart at du skal gå til lege igjen, for det er jo et tegn på mulig sykdom, å ha smerter og ubehag, slik du har.

Det viktigste er å få sjekket deg for kjønnssykdommer igjen, for du er jo i en alder hvor det er veldig vanlig med for eksempel klamydia. Og selv om testen du tok var negativ, så vet vi at det finnes såkalt falskt negative tester, det vil si at testen ikke slår ut selv om man har sykdommen man tester for. En vanlig årsak kan være at urinen ikke har stått minst en time i blæren, hvilket den må. Ta gjerne morgenurinen med på et rent glass, og få den sjekket for både klamydia, gonore, mycoplasma genitalum og ureaplasma urealyticum. Legen må også kjenne på testiklene dine påny, samt bitestiklene. Din prostata må også undersøkes, da vi kan tenke i retning av prostatitt (betennelse i prostata) også her. Du kan også be legen sjekke deg for brokk, hvilket også kan tenkes å gi slike plager som du beskriver her. Ved lyskebrokk er det en liten defekt i nedre bukvegg mellom muskellagene, slik at deler av innholdet i bukhulen (tarmer, fett) midlertidig kan bevege seg ned i pungen. En annen tilstand du kan ta opp med legen, er delvis testistorsjon. Torsjon betyr at testikkelen "tvinner" seg om sin egen akse, slik at blodtilførselen blir avklemt. Ved "delvis" testistorsjon snur testikkelen seg tilbake i normalposisjon igjen, slik at smertene forsvinner igjen.

Her har du fått en del innspill om de fleste tenkelige årsaker til slike plager som du beskriver, og dette kan du ta opp med legen din. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-