Undersøk testiklene selv!

Testikkelkreft er faktisk den vanligste kreftformen hos gutter og menn mellom 15 og 34 år! Tidlig oppdagelse er viktig. Slik kan du undersøke deg selv regelmessig.

SJEKK DEG: Menn kan undersøke testiklene selv. Hvis du oppdager kuler, hevelse eller annet unomrlat bør du kontakte lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SJEKK DEG: Menn kan undersøke testiklene selv. Hvis du oppdager kuler, hevelse eller annet unomrlat bør du kontakte lege. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Testikkelkreft er den vanligste kreftformen blant unge menn og mange engster seg for om alt er som det skal der nede. Og det er viktig å oppdage en eventuell kreftsvulst så tidlig som mulig for å få til en effektiv behandling. Sykdommen er blitt hyppigere med årene, men samtidig er heldigvis behandlingen blitt mye bedre. Tidligere døde over halvparten av dem som fikk testikkelkreft. I dag, med moderne behandling, blir over 95 prosent helt friske.

LES OGSÅ: Betennelse i testiklene

Jo tidligere oppdaget, jo bedre

Det lønner seg å oppdage testikkelkreft så tidlig som mulig. Da kan man som regel klare seg med mindre tøff behandling, og utsiktene til å bli frisk er bedre. For å oppdage en eventuell svulst tidlig, bør du undersøke deg selv regelmessig. På den måten lærer du deg hvordan testiklene normalt skal kjennes ut, og du blir bedre i stand til å oppdage en forandring som kan skyldes kreft.

Hva er testiklene?

Testiklene er to eggformede kuler som ligger i pungen. Oppgaven er å produsere sædceller. Pungen regulerer temperaturen, slik at testiklene ikke skal bli for varme. De har nemlig behov for en temperatur litt under vanlig kroppstemperatur. Derfor utvider pungen seg når det er varmt, og krymper for å holde på varmen når det er kaldt.

LES OGSÅ: Utslett eller sår på penis eller testikkel - årsakene

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Slik gjør du:

 1. Undersøk deg selv etter at du har dusjet eller badet. Da er det lettest å oppdage forandringer.
 2. Se på pungen, gjerne gjennom et speil. Se etter hevelser som ikke har vært der tidligere.
 3. Undersøk hver testikkel for seg. Kjenn på dem ved å "rulle" dem varsomt mellom tommelen, pekefingeren og langfingeren.
 4. Forsøk å lokalisere bitestikkelen, som ligger på baksiden av testikkelen. Den er avlang og myk - og normal.
 5. Vurder størrelsen på de to testiklene. Det er normalt at den ene testikkelen er litt større enn den andre, men de skal ikke vokse i størrelse over tid.
 6. Kjenn etter kuler. De fleste kulene som skyldes kreft ligger på framsiden av testikkelen, og de er vanligvis ikke vonde å ta på.
 7. Hvis du oppdager noe som ikke er normalt, bør du kontakte lege. Forandringer i pungen kan skyldes kreft, men også infeksjoner (blant annet kjønnssykdommer), brokk, vannbrokk, cyster og åreknuter. Uansett, du bør undersøkes for at årsaken skal kunne avklares.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Johannes Thorvaldsen

Johannes Thorvaldsen

KJØNNSSYKDOMMER

Send inn spørsmål

Øvelse gjør mester

Dersom du gjør det til en vane å undersøke deg selv regelmessig, blir du etter hvert flink til å vite hvordan testiklene skal kjennes ut når alt er normalt. Dermed vil du også oppdage det lettere hvis noe forandrer seg.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

 • Ingen krav til program eller app
 • 100% anonymitet
 • Ingen ventetid
 • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder:

Revisjon av Alf Kristoffer Ødegaard, lege. 31.10.2018.
Skrevet av Kåre Moen, lege. 01.01.2000