Trang forhud

De aller fleste guttebarn er født med trang forhud, men det er sjelden man behøver å gjøre noe med det. Voksne kan utvikle tilstanden på grunn av betennelse.

TRANG FORHUD: Også voksne kan ha fimose, selv om det ikke har vært et problem tidligere. Foto: NTB Scanpix
TRANG FORHUD: Også voksne kan ha fimose, selv om det ikke har vært et problem tidligere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Når gutter er nyfødte, kan forhuden normalt ikke trekkes tilbake. Åpningen er akkurat så stor at gutten kan tisse. Dette er normalt, og man skal ikke prøve å trekke forhuden bakover. Innsiden av forhuden sitter nemlig fast i penis, og dersom man trekker den bak med makt, vil det kunne bli både smertefulle rifter og grobunn for bakterier. Gutten selv er den første som skal trekke forhuden bakover!

LES OGSÅ: Skjev penis - lett grad er helt normalt

Blåses opp som en ballong

Av og til kan det se ut som om tuppen av penis blir blåst opp som en ballong når gutten tisser. Dette er opphav til bekymring både blant foreldre og guttene selv. Ingen fare: dette er normalt, det er urin som midlertidig kommer inn under forhuden, og er på en måte naturens egen måte å gradvis strekke i forhuden.

Selv om forhuden er såpass trang at han får slik utposning når han tisser, er det ikke nødvendig med mer enn vanlig hygiene, ikke prøv å rengjøre under forhuden.

Når barnet vokser

Det er naturlig allerede fra de er små, at gutter finner glede i å leke med seg selv. Etter hvert oppdager han penis for alvor, og begynner å trekke og dra i den. Dette fører til at forhuden slakkes over tid.

Forhuden kan trekkes tilbake først når barnet er i skolealder

Etter hvert er mulig for gutten å trekke forhuden fullstendig tilbake. Dette kan skje når gutten er i barneskolealder, eller først opp mot pubertetstid. Forhuden skal da kunne gli bakover uten problemer ved urinering, rengjøring og onanering, og lett gli frem igjen etterpå.

Trang forhud - fimose

Trang forhud kalles på fagspråket fimose eller phimose. Man skiller mellom trang forhud hos barn og voksne.

  • Barn – medfødt. Barnet vokser det som regel av seg, som ovenfor beskrevet.
  • Voksne – forårsaket av hudsykdom.

- Det er veldig vanlig hos barn. Forhuden henger ofte delvis fast i glans (penishodet) når guttebarn blir født, men vil løsne etter hvert, sier spesialist i urologi hos Aleris, Leif Erik Grønning.

- NORMAL TILSTAND HOS BARN: Det sier urolog Leif Erik Grønning. Foto: Privat
- NORMAL TILSTAND HOS BARN: Det sier urolog Leif Erik Grønning. Foto: Privat Vis mer

Mange barn er født med trang forhud

Veldig mange guttebarn er født med trang forhud, og de fleste vokser dette av seg. Men for noen kan fimosen skape problemer.

- Det er en tilstand som er normalt hos barn. Vi får mange henvendelser fra bekymrede foreldre. Vårt råd er som regel å gjøre minst mulig, og ikke tøye, sier Grønning.

Men det hender barn må opereres.

LES OGSÅ: Blod i urinen

Utvikling av trang forhud hos voksne

Også voksne kan ha fimose, selv om det ikke har vært et problem tidligere. Den vanligste årsaken er en autoimmun betennelsestilstand. Huden blir rød og irritert med sårdannelser. Etter hvert blir forhuden fortykket og trang og vanskelig å trekke tilbake. Renhold blir vanskelig, og seksuell aktivitet kan bli smertefull.

- Voksne menn kan få trang forhud ved hudsykdom som gir fortykket hud og arrdannelse. Da kan det bli vanskelig å trekke tilbake forhuden, forklarer Grønning.

- Det kan bli sårt. En streng på undersiden av penis kalt frenulum kan av og til også gi problemer med smerter og sårdannelser. Av og til kan strengen ryke akutt ved samleie.

LES OGSÅ: Blødning etter fimose-operasjon

Behandling

Trang forhud kan behandles med en operasjon.

  • Barn: - Man gjør som regel ikke noe med dette før barnet er mellom 8 og 10 år. Og man venter kanskje ennå lengre hvis problemet ikke er stort. Hvis det er vanskelig å tisse, man tisser i ”sprederstråle” eller har smerter kan man vurdere operasjon hos barn. Operasjon hos barn utføres i narkose, sier Grønning.

- Det at forhuden blåser seg opp når man tisser er ikke noen grunn til å operere i seg selv. Det er plagene som avgjør.

  • Voksne: - Det er mulig å behandle med steroidkrem og tøyeøvelser, men vi ser at dette har begrenset effekt. Operasjon er en såkalt forhudplastikk hvor man ikke fjerner, men lager litt romsligere forhold. Noen ganger kan det være snakk om å fjerne hele forhuden. Operasjon hos voksne utføres som regel ved lokalanestesi. Dersom problemet gjelder en kort og smertefull streng, gjøres en frenulumplastikk, også i lokalanestesi, sier Grønning.

LEGESVAR: Trang forhud

LES OGSÅ:
image: Vedvarende ereksjon

Vedvarende ereksjon

Når skal du oppsøke lege?

  • Barn: - Noen barn har gjentatte betennelser eller forhuden blir så trang at det gir hygieniske problemer. Da bør man oppsøke lege. En sjelden kan gang kan det bli så trangt at barnet ikke klarer å tisse. Det er en hastesituasjon som straks må vurderes av lege/urolog.
  • Det samme gjelder dersom en trang forhud som er trukket tilbake ikke lar seg føre frem over penishodet igjen, såkalt parafimose. Les mer om dette nedenfor.
  • Voksne: - Hvis du har nyoppstått trang forhud, bør det vurderes av urolog, sier Grønning. En sjelden gang kan trang forhud føre til kreft.

- I sjeldne tilfeller kan dette utvikle seg til kreft i penis, sier Grønning. Det er derfor viktig å kontakte lege ved fortykket forhud og betennelse i penis.

Parafimose kan bli farlig

Parafimose - også kalt spansk krage - er noe helt annet enn fimose. Parafimose kalles det når forhuden er trukket tilbake bak kanten på penishodet, men ikke kan trekkes frem igjen. På norsk kalles det ofte spansk krage. Dette er en akutt situasjon, og kan bli alvorlig dersom det ikke blir behandlet.

Jo lenger tid forhuden sitter fast, desto mer svulmer området opp, og det dannes en stram ring som kan hindre blodomløp og lymfedrenasje til og fra penishodet og forhuden. Penishodet kan svulme nokså voldsomt opp med blod og væske, dette er som regel svært smertefullt. Noen ganger er det imidlertid lite smerter forbundet med dette. Resten av penis er vanligvis ikke påvirket. Det er vanskelig eller umulig å late vannet.

LES OGSÅ:
image: Smerte og hevelse i pungen

Smerte og hevelse i pungen

Hva kan skje?

Når vevet ikke får oksygen fra nytt blod, kan det bli gangren (koldbrann). Dersom man ikke får behandlet tilstanden før gangren setter inn, kan det bli snakk om penisamputasjon!

Hvordan behandle parafimose?

Det er viktig å så fort som mulig minske hevelsen i penishodet slik at forhuden kan trekkes på plass igjen.

Prøv først å klem hånden hardt rundt penishodet. Dette vil ofte være nok til at forhuden glipper over, og da vil etter hvert hevelsen gå over av seg selv igjen. Det kan også være et forsøk verd å legge på is rundt for å redusere hevelsen.

Dersom dette ikke hjelper, må lege oppsøkes så fort som mulig. Hos legen vil man først prøve å redusere hevelse med trykk og is. Hvis det ikke lykkes, kan man sette inn en sprøyte som hjelper til med å drenere overskuddevæske.

Hvis ingenting annet nytter, må det gjøres et lite snitt i forhuden for å frigjøre den.

LES OGSÅ:
image: Undersøk testiklene selv!

Undersøk testiklene selv!

Forebygge parafimose ved trang forhud

Dersom du har trang forhud, er det derfor viktig at du alltid er nøye med å trekke forhuden helt på plass igjen etter at du har badet, vasket deg, latt vannet eller hatt sex for å forebygge at den setter seg fast.

Kilder

Revisjon 06.11.2018: Denne artikkelen har blitt oppdatert av Elisabeth Lofthus, sykepleier, og komplettert med mer innhold. To eldre artikler om temaet har blitt slått sammen og oppdatert.