Smerte og hevelse i pungen

Det finnes veldig mange ulike årsaker til at menn opplever smerte eller hevelse i pungen. Noen tilstander krever at man tar kontakt med lege umiddelbart.

SMERTER I PUNGEN: Det er mange ulike årsaker til smerter og hevelser i pungen – det kan skyldes helt ufarlige, men også mer alvorlige tilstander. FOTO: NTB Scanpix
SMERTER I PUNGEN: Det er mange ulike årsaker til smerter og hevelser i pungen – det kan skyldes helt ufarlige, men også mer alvorlige tilstander. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er mange mulige årsaker til at man kan få hevelse og / eller smerter i pungen. Plagene kan komme plutselig, eller mer gradvis over lengre tid, de kan være forholdsvis uskyldige eller kreve akutt medisinsk behandling.

I denne saken skal vi se nærmere på noen av de vanligste årsakene til hevelse eller smerte i pungen, hva de skyldes, og hvordan de behandles.

LES OGSÅ: Testikkelkreft

Epididymitt og orchitt

Epididymitt er betennelse i henholdsvis bitestiklene (vedheng utenpå testiklene). Orchitt er betennelse i selve testiklene.

Disse tilstandene kan opptre hver for seg eller sammen, men orchitt alene er betydelig sjeldnere og er assosiert med infeksjonen kusma. Betennelsen skyldes normalt en infeksjon, og er en av de vanligste årsakene til smerte og hevelse i pungen.

Hos menn under 35 år er seksuelt overførbare bakterier vanligste årsak, mens det hos eldre menn normalt skyldes tarmbakterier. Symptomer innebærer smerter, hevelse og rødme på den affiserte siden i pungen, og eventuelt feber eller urinveissymptomer. Tilstanden behandles med antibiotika, og prognosen er god.

LES OGSÅ: Forstørret prostata

Varikocele

Varikoceler, eller "testikulære åreknuter", er utvidelser av venene som drenerer fra testiklene. Dette kan skyldes økt trykk i venene, som kan komme av ulike årsaker, og det er aller mest vanlig på venstre side, av anatomiske årsaker. Disse utvidede venene kan klassisk kjennes som en "sekk med ormer", gi tyngdefølelse, og kan i noen tilfeller også gjøre vondt.

Tilstanden er ikke farlig, og behøver normalt ikke behandles om de ikke er spesielt plagsomme, eller mistenkes som en årsak til infertilitet – da kan kirurgi eller såkalt embolisering gjøres.

Varikoceler kun på høyre side er mindre normalt, og bør utredes med tanke på hva som kan være bakenforliggende årsak.

Legesvar: Varikocele

Hydrocele

Testiklene ligger omsluttet av en dobbeltsidig hinne, kalt tunica vaginalis. Denne dobbeltsidige hinnen har normalt ingen, eller svært lite, væske mellom sine to lag, men noen ganger kan dette potensielle rommet fylles med væske, en tilstand som kalles for hydrocele.

Dette kan være medfødt, skyldes en infeksjon, eller komme av andre årsaker. Denne væskeansamlingen er ikke farlig, men kan gjøre pungen stor og hoven, og være kosmetisk skjemmende.

Tilstanden behøver ikke behandles, men blir sjelden bedre av seg selv. Ved behov kan hydrocele behandles med punksjon, operasjon eller såkalt sklerosering. Medfødt hydrocele vil ofte gå over i løpet av første leveår.

Legesvar: Hydrocele testis- vann i pungen

Spermatocele

Spermatocele er betegnelsen på væskefylte cyster i bitestiklene, inneholdende sædceller. Disse oppfyllingene er svært vanlige og helt ufarlige, men kan kjennes som bløte kuler i bitestikkelen, som man normalt kjenner som en adskilt, avlang og tynn struktur, som ligger utenpå selve testikkelen. I de aller fleste tilfeller trenger man ingen behandling.

Legesvar: Klump oppå testikkelen: Spermatocele?

Testistorsjon

Testistorsjon er en akutt, normalt svært smertefull tilstand, som innebærer at en testikkel har blitt rotert rundt sin egen akse, og på den måten tvister tilførende arterier og fraførende vener så mye at det hindrer normal blodsirkulasjon. Dette kan oppstå spontant, eller for eksempel i forbindelse med sport, og rammer hovedsakelig barn og unge voksne. Symptomene innebærer vanligvis akutte, sterke smerter og hevelse i pungen, eller smerter i nedre del av magen. Men hos en betydelig andel er det lite smerter, noe som kan gjøre tilstanden vanskeligere å diagnostisere korrekt tidsnok. Tilstanden krever øyeblikkelig helsehjelp, fordi en testikkel vil dø i løpet av noen timer uten oksygentilførsel via blodet. Diagnosen stilles klinisk eller ved behov med ultralyd, og behandles med kirurgi så fort som mulig. Ved mistanke om testistorsjon skal man straks kontakte legevakt!

Legesvar: Testistorsjon

Hjertesvikt

Hvis hjertet ikke klarer pumpe blod i kroppen bra nok, vil man ofte se økte væskemengder rundt om i kroppen i form av hevelse - ofte med en distribusjon som er påvirket av tyngdekraften, noe som gjør at pungen, slik som føtter og legger, kan bli uttalt hoven ved hjertesvikt, og da vanligvis begge sider

Lyskebrokk

Et brokk er når det oppstår en svakhet i en struktur i kroppen, slik at andre strukturer eller organer kan bule gjennom dette området og havne plasser de egentlig ikke skal være. Lyskebrokk er det vanligste brokket i buken, og sees hyppigst hos menn. Ved et lyskebrokk foreligger det en svakhet i bukhinnen i lyskeområdet. Denne svakheten gjør at deler av tarmen kan bule ned i lysken, og noen ganger helt ned i pungen! Dette gir en hevelse / kul som særlig kommer til syne når man står oppreist eller presser i magen. Hvis tarmen eller tarmens blodforsyning tvistes eller kommer i klem på grunn av et brokk, vil dette være smertefullt og kan i verste fall gi vevsdød (infarkt) i tarmbrokket. Nyoppståtte smerter i et brokk skal derfor akutt tilsees av lege. Avhengig av type brokk og symptomer kan det tilbys kirurgisk behandling. (2)

Testikkelkreft

Testikkelkreft er vanlig i Norge, der vi er i verdenstoppen med tanke på insidens, med testikkelkreft som den hyppigste kreftformen hos unge menn. Som regel er symptomene at man kjenner en hard, uøm knute i testikkelen, med eller uten tyngdefornemmelse. Noen få har også smerter. Diagnosen mistenkes med typiske funn på ultralyd og blodprøver. Behandlingen innebærer kirurgisk fjerning av testikkelen, cellegift- og strålingsbehandling, og har en svært god prognose der mer enn 95 prosent kureres.

Andre årsaker

  • Skader/traumer med eventuelt påfølgende blødninger
  • Lokaliserte hudinfeksjoner
  • Torsjon av testikkelvedheng (appendix testis)

LES OGSÅ: Sår eller utslett på penis - årsaker

Diagnostikk

Aktuelle diagnostiske metoder er avhengig av problemstillingen. Klinisk undersøkelse av testiklene vil kunne gi mye informasjon, og ved infeksjoner vil blod-, urin- og dyrkningsprøver kunne gi svar på hvilke bakterier som eventuelt har ledet til den aktuelle infeksjonen. Den beste billeddiagnostikken av nesten alle tilstander i pungen er ultralyd, ettersom testiklene ligger utenpå kroppen, noe som er veldig gunstig med tanke på ultralydundersøkelse. Med ultralyd kan man påvise og skille de fleste av de nevnte tilstandene fra hverandre.

Kilder:

1) Uptodate.com 2) Uptodate.com 3) Lvh.no 4) Lvh.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer