Sæd: Endret farge eller blod i sæden?

Sæden kan variere i farge og konsistens uten at det er noe galt eller sykt med den. De aller fleste fargeforandringer på sæden er ikke farlige og vil mest sannsynlig gå tilbake.

BLOD I SÆD ER VANLIG:  Blod i sæden er veldig vanlig, særlig for menn under 40 år. Det kan likevel oppleves som veldig skremmende, men er stort sett ufarlig. Foto: Shutterstock
BLOD I SÆD ER VANLIG: Blod i sæden er veldig vanlig, særlig for menn under 40 år. Det kan likevel oppleves som veldig skremmende, men er stort sett ufarlig. Foto: Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sæd består av sædvæske og sædceller, og utseende på sæden kan variere hos den enkelte.

Hvordan ser normal sæd ut?

Under utløsning/ejakulasjon, blir sædceller fraktet fra bitestikkelen gjennom sædlederen til sædblærene, hvor de blandes med væske laget av sædblærer, prostata og andre kjertler for å danne sæd. Denne væsken går så inn i urinrøret, røret i sentrum av penis gjennom hvilket både urin og sæd forlater kroppen.

En gjennomsnittlig sædutløsning er mellom to og fem milliliter, og tilsvarer cirka én teskje.

Utløsningen kan være:

  • hvit
  • gul
  • grå
  • blank
  • tykkflytende
  • tyntflytende
LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn.  Foto: Sex og Samfunn
LEGE: Trine Aarvold er lege ved Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn Vis mer

– Normalt er sædutløsning litt blank eller blakket og kan være litt gul eller mot grå. Konsistens og farge varierer fra person til person, og kan variere hos samme person fra dag til dag, opplyser Trine Aarvold, lege ved Sex og Samfunn.

– De aller fleste fargeforandringer på sæden, hvor man ikke har andre plager i tillegg, er ikke farlige og vil mest sannsynlig gå tilbake, sier Aarvold.

LES OGSÅ: Sår eller utslett på penis? Dette er vanlige årsaker.

Gul sæd - hva betyr det?

Dersom sædfargen går mot litt gult, kan det skyldes at det har vært lang tid siden man hadde siste utløsning.

– Det kan også bli litt gult hvis man har drukket lite og er dehydrert. Enkelte medisiner kan også gjøre at man får litt gulere sæd, forklarer Aarvold.

LES OGSÅ: Hva er normal størrelse på penis?

Blod i sæden

Blod i sæden er som hovedregel ikke et tegn på sykdom blant yngre menn, spesielt ikke om det bare er et tilfeldig forekommende engangsfenomen, sier Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege.

Blod i sæden er veldig vanlig, særlig for menn under 40 år, ifølge Aarvold ved Sex og Samfunn.

– Ofte er det noe som skjer et par ganger, og man trenger ikke å følge det opp nærmere hvis det ikke skjer igjen og man ikke har noen andre plager i tillegg, sier Aarvold.

BLOD I SÆDEN: Blod i sæd er tilnærmet aldri et symptom på sykdom, spesielt hos yngre menn. Foto: NTB Scanpix
BLOD I SÆDEN: Blod i sæd er tilnærmet aldri et symptom på sykdom, spesielt hos yngre menn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Er man derimot over 40 år eller har blod i sæden veldig hyppig, er det greit å snakke med legen sin.

– Legen vil da sjekke prostata, sædblærer og urinrør. Mørk sæd skyldes at det er blod i sæden som har ligget en stund. Er det friskt blod i sæden, har blodet ikke rukket å ligge så lenge før det kommer ut, forklarer Aarvold.

– Det kan være uskyldige endringer i blodkar som lett sprekker eller små utposninger som er årsaken. Legen vil undersøke at det ikke skyldes kreft i prostata, selv om det svært sjeldent er kreft som ligger bak, forteller hun.

Blod i sæden kalles for hematospermi. Det kan skyldes at det har gått hull på et blodkar, eller man kan ha fått en rift ved urinrøret. Både sæd og urin kommer ut via urinrøret, og en rift ved urinrøret kan også gi blod i urinen (hematuri).

– Dette er veldig vanlige for unge gutter og det kan være svært skremmende. Mange opplever det hvis de ikke har vært seksuelt aktiv en stund eller hvis man har onanert eller hatt samleie som har vært litt heftigere enn vanlig, sier Aarvold.

LES OGSÅ: Betennelse i bitestikkelen

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Endringer i sæden

Hvis du er under 40 år og har endringer i sæden, men ingen symptomer, trenger du ikke å ta kontakt med lege før det har gått noen uker.

Hvis du har andre plager i tillegg, eller tror at du kan ha blitt smittet av en seksuelt overførbar infeksjon, bør du derimot oppsøke lege.

Infeksjoner på grunn av bakterier, er sammen med inflammasjoner uten bakterier, en vanlig årsak til hematospermi hos yngre menn. Inflammasjoner kan være i prostata, såkalt kronisk prostatitt.

– For de fleste er det helt ufarlig og vil gå tilbake av seg selv. Er du over 40 år og opplever flere blod eller mørk sæd, er det lurt å snakke med legen for å undersøke underliggende årsak, råder Aarvold.