Infeksjon i prostata

Symptomer er sviende og hyppige vannlatninger, feber og smerter i underlivet.

PROSTATITT: Kan utløses av ulike bakterier. Hvis du i utgangspunktet har en forstørret prostata, er du mer utsatt for infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PROSTATITT: Kan utløses av ulike bakterier. Hvis du i utgangspunktet har en forstørret prostata, er du mer utsatt for infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Infeksjon i prostata har den medisinske betegnelsen: akutt prostatitt.

Prostata står i forbindelse med urinrøret, og infeksjoner fra urinblæren eller urinrøret kan spre seg til blærehalskjertelen og gi prostatitt. Infeksjonen kan skyldes bakterier som finnes i avføringen eller en seksuelt overførbar bakterie, for eksempel klamydia.

En akutt betennelse i prostata på grunn av infeksjon er en sjelden tilstand (1) men kan ramme menn særlig i 35-64-års alderen. (2)

Hos rundt 1 av 10 utløser en bakterieinfeksjon tilstanden, men de fleste får symptomene uten tegn til infeksjon. (3) Dersom du har en forstørret prostata fra før eller nedsatt immunforsvar er risikoen større for få akutt infeksjon i prostata.

Sykdomstegn

Sviende og hyppige vannlatninger. Det er vanlig å få feber og å kjenne smerter i området rundt endetarmen, penis og testikler. Du kan også få vondt i nedre del av magen og i korsryggen. Smertene kan blir verre i forbindelse med avføring og vannlatning. Noen ganger kan det ses utflod og/eller blod som kommer tilsynelatende fra urinrøret.

Behandling

  • Oppsøk lege. Legen kan ta bakterieprøver fra urinrøret og fra en urinprøve. I henhold til retningslinjene er prostatamassasje frarådet ved akutt prostatitt siden det kan føre til at bakteriene kan spres videre i kroppen.

Ved alvorlig infeksjon kan sykehusinnleggelse bli aktuell.

  • Antibiotika. Ved prostatitt er det som regel nødvendig med en lengre antibiotikakur, ofte over 28 dager. Ved mistanke om seksuell overførbar sykdom bør behandling av partner vurderes.
  • Kontroll. Ny urindyrkning og bakterieprøver fra urinrøret tas en uke etter avsluttet behandling.
  • Ved tilbakevendende prostatitter har man funnet at virkningen av antibiotika er mindre, og dette anbefales ikke lenger.

LES OGSÅ: Prostatakreft

FORSTØRRET PROSTATA: Prostata ligger på hver side av urinrøret, nedenfor blæren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORSTØRRET PROSTATA: Prostata ligger på hver side av urinrøret, nedenfor blæren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Referanser/Kilder:

Revisjon og utvidelse 27.12.2018 av Friederike Rieger, lege. Kilder: 1) lvh.no/symptomer_og_sykdommer/mannlige_kjoennsorganer/prostata/akutt_prostatitt 2) helsedirektoratet.no/retningslinjer/antibiotika-i-sykehus/seksjon?Tittel=urinveier-5#prostatittanbefaling 3) helsenorge.no/sykdom/underliv/prostatitt-akutt 4) tidsskriftet.no/2005/01/medisinsk-nytt/ikke-antibiotika-mot-kronisk-prostatitt

Artikkelen er basert på tidligere, kortere artikkel på Lommelegen av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger 26.08.2005.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer