Infeksjon i prostata

Symptomer er sviende og hyppige vannlatninger, feber og smerter i underlivet.

PROSTATITT: Kan utløses av ulike bakterier. Hvis du i utgangspunktet har en forstørret prostata, er du mer utsatt for infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PROSTATITT: Kan utløses av ulike bakterier. Hvis du i utgangspunktet har en forstørret prostata, er du mer utsatt for infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Infeksjon i prostata har den medisinske betegnelsen: akutt prostatitt.

Prostata står i forbindelse med urinrøret, og infeksjoner fra urinblæren eller urinrøret kan spre seg til blærehalskjertelen og gi prostatitt. Infeksjonen kan skyldes bakterier som finnes i avføringen eller en seksuelt overførbar bakterie, for eksempel klamydia.

En akutt betennelse i prostata på grunn av infeksjon er en sjelden tilstand (1) men kan ramme menn særlig i 35-64-års alderen. (2)

Hos rundt 1 av 10 utløser en bakterieinfeksjon tilstanden, men de fleste får symptomene uten tegn til infeksjon. (3) Dersom du har en forstørret prostata fra før eller nedsatt immunforsvar er risikoen større for få akutt infeksjon i prostata.

LES OGSÅ:
image: Mannlige kjønnsorganer og vanlige sykdommer

Mannlige kjønnsorganer og vanlige sykdommer

Sykdomstegn

Sviende og hyppige vannlatninger. Det er vanlig å få feber og å kjenne smerter i området rundt endetarmen, penis og testikler. Du kan også få vondt i nedre del av magen og i korsryggen. Smertene kan blir verre i forbindelse med avføring og vannlatning. Noen ganger kan det ses utflod og/eller blod som kommer tilsynelatende fra urinrøret.

Behandling

  • Oppsøk lege. Legen kan ta bakterieprøver fra urinrøret og fra en urinprøve. I henhold til retningslinjene er prostatamassasje frarådet ved akutt prostatitt siden det kan føre til at bakteriene kan spres videre i kroppen.

Ved alvorlig infeksjon kan sykehusinnleggelse bli aktuell.

  • Antibiotika. Ved prostatitt er det som regel nødvendig med en lengre antibiotikakur, ofte over 28 dager. Ved mistanke om seksuell overførbar sykdom bør behandling av partner vurderes.
  • Kontroll. Ny urindyrkning og bakterieprøver fra urinrøret tas en uke etter avsluttet behandling.
  • Ved tilbakevendende prostatitter har man funnet at virkningen av antibiotika er mindre, og dette anbefales ikke lenger.

LES OGSÅ: Prostatakreft

FORSTØRRET PROSTATA: Prostata ligger på hver side av urinrøret, nedenfor blæren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
FORSTØRRET PROSTATA: Prostata ligger på hver side av urinrøret, nedenfor blæren. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Referanser/Kilder:

Revisjon og utvidelse 27.12.2018 av Friederike Rieger, lege. Kilder: 1) lvh.no/symptomer_og_sykdommer/mannlige_kjoennsorganer/prostata/akutt_prostatitt 2) helsedirektoratet.no/retningslinjer/antibiotika-i-sykehus/seksjon?Tittel=urinveier-5#prostatittanbefaling 3) helsenorge.no/sykdom/underliv/prostatitt-akutt 4) tidsskriftet.no/2005/01/medisinsk-nytt/ikke-antibiotika-mot-kronisk-prostatitt

Artikkelen er basert på tidligere, kortere artikkel på Lommelegen av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger 26.08.2005.