Kosthold ved Ulcerøs Kolitt og Crohns Sykdom

Spørsmål

Jeg har nylig fått konstatert Ulcerøs kolitt i endetarmen ved undersøkelse. Jeg hadde noen uker blod og slim i avføringen. Ved et legebesøk konstaterte han hemorroider,og ble sendt videre. Jeg la fort om kostholdet til gluten- og melkefritt. Jeg ble gradvis mye bedre,har vært helt fin i 2 mnd.
Har fått medisin Supp Mesasal 500 mg stikkpiller morgen og kveld.
Jeg har to spørsmål:
1) Hva kan/bør jeg spise/drikke for å dempe betennelsen?
2) kan kostholdet være med og holde sykdommen rolig og ved et riktig kosthold slippe medisinering?

Mann, 58 år

Svar

Hei og takk for henvendelsen!
Svaret til dine spørsmål er at det finnes definitivt kostholdsfaktorer som kan dempe betennelsen og som til og med lan bidra til at sykdomsaktiviteten dempes såpass at du kan klare deg uten medisiner.

Ulcerøs kolitt er en såkalt kronisk autoimmun betennelse (ikke infeksjon) i tarmen, ofte i tykktarmen, men det kan ramme hvilken som helst del av tarmen. Sammen med Crohns sykdom tilhører den de såkalte Inflammatoriske Tarmsykdommer (Inflammatory Bowel Disease eller IBD på engelsk).

Selv om skolemedisinen sier at man ikke vet hva som forårsaker sykdommen, betyr det selvsagt ikke at det ikke finnes årsaker. Sykdom oppstår generelt når miljøbelastningen overstiger kroppens evne til å takle den.

Tarmen er organet som kommer i direkte kontakt med maten vi spiser hver dag. Sånt sett er kosthold den viktigste miljøfaktor for tarmen. En absolutt mulig forklaring på hvorfor ulcerøs kolitt kan oppstå, er når tarmen ikke fungerer optimalt og lekker, slik at større partikler av ikke fullstendig fordøyet mat (peptider fra ulike proteiner) passerer tarmen. Det kan føre til en immunreaksjon, fordi ikke fullstendig fordøyet mat er egentlig fremmed for kroppen. Normalt skal det bare de minste bestanddelene av mat få lov til å passere tarmslimhinnen. Daglig inntak av den samme maten (som for eksempel brød og bakst som inneholder gluten, eller melkeprodukter) kan medføre kontinuerlig immunreaksjon, som kan forklare en rekke autoimmune sykdommer, inkl. ulcerøs kolitt.
Din egen observasjon, dvs. å ha blitt bedre etter å ha sluttet med gluten og melk, er noe vi også ser i praksis på klinikken. Imidlertid, selv om gluten eller melkeintoleranse er vanlig, kan det også være andre matvarer, som du ikke tåler. Dette kan man finne ut gjennom blodprøver og deretter prøve en såkalt eliminasjons- provokasjons- og rotasjonsdiett. I og med at du har merket bedring etter kostomleggingen, vil jeg anbefale deg å fortsatt ikke spise gluten eller melkeholdig mat, i alle fall ikke daglig og la det gå minst 4 dager mellom hver gang du spiser disse. Du burde vurdere å bli testet for flere matvare intoleranse.

En ingrediens som ser ut til å forverre symptomer ved ulcerøs kolitt er karragenan (carrageenan), en spesiell type fiber som brukes mye i industriell mat som fortyknings- og emulgeringsmiddel. Dette bør du med fordel unngå. På matvareetiketten vil det enten nevnes som karragenan, eller som E407.

Noe annet viktig er å ha en så normal tarmslimhinne som mulig. Her vil en god balanse mellom omega 3 og 6 fett være helst vesentlig. Omega 3- og 6 fettsyrer er byggestein for betennelsesregulerende stoffer. Mesasal er en variant av salsisylsyre (i samme familie som Albyl eller Globoid) som utøver sin virkning ved å påvirke dannelsen av betennelsesstoffer som har omega 3 og 6 som byggesten. Imidlertid kan Mesasal også gi bivirkninger, les http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=325670
Jeg vil anbefale deg å få testet din fettsyreprofil i røde blodlegemer (membraner) for å se om du trenger å justere ditt inntak av fett og spesielt og du har nok omega 3 og 6 og i rett forhold. Flere studier viser meget god effekt av fiskeolje på Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, men dosen man trenger er avhengig av ens kosthold over lang tid og genetikk.
For å ha en godt fungerende tarm, trenger du også normal bakterieflora i tarmen. Det kan du oppnå gjennom bl.a. inntak av såkalte probiotika (snille bakterier) og prebiotika (vannløselig fiber, som du finner i bl.a. grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter). Det finnes også som tilskudd.

Når det gjelder kostholdet generelt, er det lurt å redusere andel karbohydrat (sukker og stivelse) og øke mengde protein og fett. Dette gir mer stabilt blodsukker og lavere insulin. For mye insulin øker dannelse av betennelsesstoffer fra omega 6 fettsyrer. Forfatter Elaine Godtschall har skrevet boken ”Breaking the Vicious Circle” om kosthold ved ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, som jeg anbefaler deg å lese. Den finnes også på dansk. Du kan også besøke websiden http://www.scdiet.org/ som omtaler den samme ”spesific carbohydrate diet” som i boken til Godtschall. Den østerikske legen Wolfgang Lutz har behandlet mange pasienter med ulcerøs kolitt med karbohydratfattig og glutenfritt kosthold og har skrevet boken ”Bedre uten brød” som er utgitt i Norge av Lille Måne forlag, se http://lillemaane.no/katalog/bedre_uten_brod.html .

Oppsummering: Unngå vanlige matvareallergener som hvete, mais, meieriprodukter, samt matvarer som inneholder karragenan. Karbohydrater i kostholdet bør bare komme fra naturlige lavglykemiske kilder.
Du bør vurdere tilskudd av omega 3 (minst 3gram per dag av kombinert EPA og DHA, helst etter blodtesting.
Følgende tilskudd kan være relevant: Multivitamin og mineral tablett. Magnesium 200mg/dag, Sink pikolinat 25-50mg/dag, Vitamin A: 50,000 IE/dag, Vitamin E: 400 til 800 IE/dag av blandede naturlige tokoferoler. Også her er det lurt å bli testet først. Evt. probiotika og prebiotika.
Jeg ønsker deg lykke til!!