Ubehag i øvre del av magen

Spørsmål

5-6 uker kvalm av og til i løpet av dagen, kvalme forsvinner v/ matinntak. Oppblåst i øvre mavereg. mye luft ved avføring og ellers ikke diare, men lukt + mørk løs avføring. Var hos lege i dag fikk Nexium 20mg 2gng dagl. i 4 uker. Relevante sykdommer/medisiner: Lett angst (ikke medisiner) Mann, 47 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså vært plaget med kvalme de siste ukene, som forsvinner ved matinntak, og i samme periode vært plaget med mye luft i magen. Jeg forstår godt at vedvarende kvalme kan være veldig plagsomt, og synes det er kjempebra at du tar ansvar for egen helse, og aktivt søker råd! Du stiller ikke noe konkret spørsmål, men jeg antar du vil ha noen tanker rundt de plagene du har hatt og behandlingen du har fått.

Kvalme er et veldig vanlig symptom som er forbundet med et betydelig antall tilstander og sykdommer. Mulige grupper av årsaker inkluderer: en form for forgiftning, en type infeksjon, forstyrrelse i mage- og tarmsystemet, sykdom i hjernen eller nervesystemet, psykisk sykdom eller på grunn av legebehandling (for eksempel bivirkning av medikamenter, eller kvalme etter en operasjon). Ut i fra din sykehistorie og behandlingen du har fått virker det som om din kvalme skyldes forstyrrelse i mage- tarmsystemet.

Motilitetsfortyrrelser i tarmen kan gi kvalme, og også virke inn på avføringen din, og gi følelse av oppblåsthet. Gastroparese er en tilstand der det er en forsinkelse i tømmingen av innholdet i magesekken over i tynntarmen. Tilstanden kan gi veldig uspesifikke symptomer, deriblant langvarig kvalme. Det finnes flere forskjelllige undersøkelser som kan påvise denne tilstanden, og behandlingen består blant annet av medikamenter som kan øke aktiviteten i magesekken. Et eksempel er Afipran som både stimulerer mage- og tarmsystemet, og virker kvalmestillende.

Ut ifra dine symptomer og behandlingen du har fått, kan jeg få mistanke om plagene dine skyldes en tilstand i øvre del av mage- tarmsystemet. Dyspepsi er en betegnelse på ubehag eller smerter i øvre del av magen som kan ledsages av oppfylthet, tidlig metthetsfølelse, oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann. Årsaken til disse plagene kan skyldes flere tilstander, deriblant magesår, gastroøsofageal reflukssykdom, bivirkning av medisiner, gallestein, gastritt, funksjonell dyspepsi og flere andre tilstander. Jeg skal gi deg litt informasjon rundt noen av disse årsakene som kan gi dyspepsi plager.

Magesår (ulcus pepticum) er sår i slimhinnen (mucosa) i magesekk eller øvre del av tolvfingertarmen (duodenum). Magesår dannes når det oppstår en svikt i slimhinnen på grunn av infeksjon med Hp (Helicobacter pylori) eller etsing fra medisiner. Fravær av beskyttende slim og andre faktorer gjør at slimhinnen utsettes for magesyre og enzymet pepsin. Det dannes et sår. Såret trenger ned i det underliggende muskellaget i magesekk eller tarm. Vanligvis er såret mer enn 5 mm i diameter. Blodårer som måtte befinne seg i såret, kan etses hull på, og resultatet blir et bløende magesår. Symptomene på magesårsykdommen kommer i perioder, de varierer sterkt og er lite typiske. Intensiteten på symptomene svinger over døgnet og fra dag til dag. Det vanligste symptomet ved sykdommen er magesmerter som lindres av å spise og av syrereduserende eller syrenøytraliserende medikamenter. Dog benekter nesten halvparten at det er noen sammenheng med måltid. Magesmerter som vekker deg om natten, er også ganske typisk for denne tilstanden. Enkelte har i tillegg sure oppstøt eller halsbrann. Kvalme, oppkast, tidlig metthetsfølelse og nedsatt matlyst er mer uttalt ved ventrikkelsår enn ved duodenalsår. Hvis såret blør, kan pasienten ha symptomer på blodmangel. Dette merkes ved at man er blek, slapp og svimmel.

Magekatarr er en tilstand med tilbakevendende eller kroniske smerter og ubehag i øvre deler av magen, der man ikke kan påvise sykdomsforandringer i eller rundt magetarmkanalen. Plagene kan arte seg på ulike måter hos ulike pasienter, og på ulike måter fra gang til gang hos samme pasient. På legespråket betegnes tilstanden ofte som funksjonell dyspepsi eller ikke-magesårs dyspepsi (non-ulcus dyspepsi). De vanligste symptomene er smerter og ubehag i øvre del av magen. Plagene forverres gjerne når du spiser, men enkelte opplever at spising lindrer plagene. Ubehaget kan arte seg som oppblåsthet, kvalme, brekninger og tidlig metthetsfølelse. Mange er også plaget av irritabel tykktarm med forstoppelse, diaré og luftproblemer. Dersom sure oppstøt og halsbrann er fremtredende, har du mest sannsynlig gastroøsofageal reflukssykdom.

Brystbrann oppstår ved at magesyre (saltsyre) fra magesekken (gastro) kommer opp i spiserøret (øsofagus), det vil si at syren forflytter seg motsatt "fartsretningen". Det at magesyre på denne måten strømmer "bakover" i fordøyelseskanalen, betegnes på fagspråket som refluks. Det finnes mange navn på denne tilstanden. Gastroøsofageal reflukssykdom (GØRS) er den medisinske termen på denne lidelsen. Noen kaller det bare reflukssykdom. Halsbrann/brystbrann er det dominerende symptomet. Symptomene opptrer vanligvis 30-60 minutter etter måltid. Plagene kan være så sjenerende at livskvaliteten reduseres, noe som har sammenheng med intensitet og hyppighet av brystbrann, uavhengig av om det foreligger betennelse i spiserøret. Sure oppstøt er nesten like hyppig, det samme gjelder sviende smerter i øvre del av magen. Mange opplever økte plager ved fremoverbøying, tunge løft eller når de legger seg ned. Plagsom hoste kan være et problem hos noen. Brystsmerter forekommer, og de kan forveksles med hjertesykdom. Store måltid, kaffe, te, alkohol, sure drikker, sure bær eller frukter kan provosere frem symptomene.

Nexium er en type protonpumpehemmer som virker syrenøytraliserende, som kan dempe symptomene både ved magesår, reflukssykdom og magekatarr. Jeg har dessverre ingen mulighet til å stille noen diagnose over internett, men har derfor gitt deg litt informasjon om noen mulige årsaker. Det med ubehag som lindres ved matinntak kan gi mistanke om magesår, men symptomer og tegn som skriver seg fra øvre del av fordøyelseskanalen, er ofte vage og upresise. En diagnose basert på sykehistorien alene kan derfor være usikker. Gastroskopi er den undersøkelsen som anbefales dersom en sikrere diagnose er nødvendig. Undersøkelsen gjøres for å se etter sykdomsforandringer i slimhinnen i de tre nevnte organene, som for eksempel sår, betennelsesforandringer, godartede eller ondartede svulster. Gastroskopi gjøres også for å kontrollere at sår i magesekken gror. Jeg vet ikke om du skal tilbake til kontroll hos legen din, eller om avtalen var at du bare skulle se det an. Men dersom du ikke merker noen bedring eller plagene kommer igjen, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med legen din på nytt for å vurdere behov for videre undersøkelser.

Håper svaret kan være til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-