Tarmproblem

Spørsmål

Har meget hard mage med store luftproblemer over meget lang tid. Koloskopi. Under undersøkelsen ble det nevnt at tarmen var hoven. Ny undersøkelse om fem år. Avføringen er innsnevret. eller diare. Har lest om IBS Har også hatt ønske om å legge tarmen ut. Har begynt å føle meg som en HYPOKONDER.

Svar

Hei.

Jeg går sterkt ut fra at du er samme person som nylig stilte et tilnærmet likt spørsmål (?), og du er i tillegg en mann på 75 år.
Spørsmål og svar fra det finner du her: https://ssl.lommelegen.no/side/tarmproblem

Der svarte jeg som kjent følgende:
"Hei. Her har du ikke spurt oss om noe, men bare nevnt noen stikkord. Det er også svært lite informasjon her, så det blir veldig vanskelig for meg å vite hva du ønsker informasjon om, trenger råd for osv. Movicol og Lactulose er medisiner mot forstoppelse, som kjent. Jeg går ut fra at du er plaget med dette. Blyanttykk avføring er et symptom som vi tar litt alvorlig, for det kan bety at noe stenger fysisk for passeringen av avføring, og i din aldersgruppe tenker en naturligvis på at kreft kan forekomme. Og derfor skal slikt utredes. Du skriver at du har fått "undersøkt tarmen", men ikke hvordan. Det er ikke usannsynlig at du burde få utført en koloskopi for å se etter årsaker til den blyanttynne avføringen, så hvis ikke det er nettopp denne undersøkelsen du har fått gjort, så synes jeg du skal ta det opp med legen din. Hoven tykktarm har jeg ikke hørt om, så det vet jeg ikke hva er. Det kan være at din lege har benyttet akkurat disse ordene for å forklare deg et eller annet, men det sier ikke meg noe, dessverre. Hvis problemet er det at du er forstoppet, på tross av medisiner mot forstoppelse, og at legen din har sagt at du er ferdig undersøkt og utredet, og at der ikke er tegn til sykdom, så er det aktuelt å jobbe videre med å løse ditt forstoppelsesproblem. Dersom du bruker andre medisiner, så er det mulig at forstoppelsen kan være en bivirkning av disse. Ikke få mennesker bruker f.eks. Paralgin forte, Pinex forte og flere andre sterke smertestillende. De har en uttalt tendens til å gi forstoppelse, som kan være vanskelig å få råd med, uten å slutte med medisinen. Diskuter dette med legen din. Videre så kan du få kostråd av legen din, men du kan jo begynne med å øke mengden grønnsaker og grove kornprodukter, og med fordel bruke større mengder olje i maten. Å drikke rikelig er viktig, start gjerne alle måltider med en halvliter vann. Og daglig bevegelse, f.eks. i form av spaserturer, er effektivt. Lykke til."

Også i dag stiller du ingen spørsmål til oss, så jeg vet ikke hva du ønsker informasjon eller råd om her, dessverre, og jeg har ikke så mye nytt å komme med, siden det er samme problemstillingen.
Du sier at du har lest om IBS, betennelsessykdommer i tarmen. Det er noe en hadde sett ved koloskopien, om du hadde hatt det, så hvis du hadde hatt det, ville de sett det. Følgelig slipper du å tenke mer på dette. Men konferer med fastlegen din om eksakt hva de så ved koloskopien. Fastlegen vil kunne lese gjennom denne sammen med deg, og forklare.
Du har et ønske om å legge tarmen ut. Det gjør man ikke ut fra pasientens ønske, men kun når det er medisinsk sett riktig og nødvendig. Årsaken til det er ikke minst at det er en omfattende operasjon, med rikelig med muligheter for komplikasjoner og senplager. Og hadde det vært en aktuell behandling for deg og noe som hadde kunnet løse mageproblemene dine, så hadde legene dine selvfølgelig foreslått dette for deg. Det å finne ut hvordan en pasient kan hjelpes på best mulig måte for et helseproblem, er jo nettopp det legen gjør for deg, og kan noe om, slik at vi andre som f.eks. du og jeg, som ikke er kirurger, slipper å ta stilling til slikt, for det er jo et svært fagfelt i seg selv.

Jeg skjønner du plages veldig, så mitt råd er at du tar dette opp med fastlegen din påny, i første omgang ved en grundig samtale hvor dere oppsummerer hva man har funnet og ikke funnet til nå, legen forklarer deg konsekvenser og du får anledning til å stille alle de spørsmål du måtte ha.

Du sier at du begynner å føle deg som en hypokonder. Det er du overhodet ikke. For det er jo personer om er friske, men som tror at de har en eller annen farlig sykdom, uten at der er noen som helst mistanke om det.
Dette er jo ikke tilfelle for deg. Du har reelle helseplager, det skal være sikkert, og det er heller ikke slik at du tenker at du er syk mens du faktisk er frisk, -hypokonderens kjennetegn.

Det er nok dessverre lite nytte for deg med spørsmål og svar over nettet, for å få løst dette helseproblemet ditt.
Jeg ønsker deg lykke til og god bedring.