Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om IBS og Lectinect

Spørsmål

Hei!

Jeg har i ca. 3 år hatt magebesvær (vekselsviv treg/hard mage, føler meg oppblåst og har tidvis magesmerter). Jeg har vært og fastlegen min og hun tok en rekke tester, fortrinnvis allergitester, uten å finne noe utslagsgivende. Jeg har vha elimineringsmetoden forsøkt å finne ut om det er eventuelle matvarer jeg reagerer på, uten hell. Likevel ser jeg en tendens til at magen reagerer negativt på kaffe og fet/kraftig mat. Magebesværet oppstår i perioder, og jeg mistenker at det kan henge sammen med stress. Jeg har lest litt om irritabel tykktarm, og synes symptomene stemmer bra overens med det jeg opplever. Jeg føler at jeg fikk lite hjelp av fastlegen og har derfor tenkt til å prøve ut diverse helsekostmidler med positiv effekt på irritabel tykktarm. Jeg har bestilt Lectinect mage (kosttilskudd utviklet i samarbeid med leger i Bergen), men har ikke begynt på det enda. Jeg har hørt at helsekostprodukter kan ha innvirkning på andre medisiner - vil Lectinect ha innvirkning på p-pille bruk? (Jeg har allerede kontaktet kundeservicen til Lectinect og spurt om det samme, men de ba meg snakke med fastlegen min). Jeg går på Loette p-piller. Har dere forøvrig andre tips vedrørende magebesværet? Er det mulig å finne ut mer konkret hva dette kan skyldes (andre tester etc jeg kan ta hos fastlegen? Finnes det i så fall legemidler som hjelper for irritabel tykktarm?Relevante sykdommer/medisiner: Loette 28 p-piller

Kvinne, 21 år

Svar

Hei! Takk for spørsmålet. Lectinect er en handelsvare og ikke noe legemiddel. Det har derfor ikke gjennomgått alle de kontrollene som skal til for å uttale seg sikkert om det har noen interaksjoner med Loette. Det er imidlertid ingenting som tyder på at det skal minske den preventive effekten av disse p-pillene, slik for eksempel Johannesurt gjør.
Ditt magebesvær kan peke i retning av en kronisk inflammatorisk sykdom i tarmen din. Før diagnosen IBS, irritabel tykktarm stilles, vil jeg anbefale deg å ta en såkalt Fecaltest hos din lege. Den vil slå ut ved Ulcerøs colitt og Crohns sykdom (også ved kreft). Hvis den er negativ så er IBS en mulig diagnose.
Jeg kan selvfølgelig ikke stille noen diagnose over nett, men synes dette minner mistenkelig om IBS (Irritable bowel syndrome), kronisk irritert tykktarm.
Fordøyelseskanalen er utsatt for mange stimuli, som stress, medikamenter og mat. Normalt håndterer vi dette uten plager, mens ved denne sykdommen fører selv små stimuli til at tarmen trekker seg sammen, noe som normalt fører til diaré. Diaré etterfølges ikke sjelden av forstoppelse. Kvinner er tre ganger mer utsatt for å få lidelsen enn menn.
Hjernen styrer mer over tarmfunksjonen vår enn vi vanligvis liker å tenke på. Stress, frykt, angst, depresjon og nesten alle sterke følelser kan føre til at tarmen reagerer med diaré eller forstoppelse.
Slike stimuli kan gi opphav til en krampelignende tilstand i tamen som følge av at maten transporteres raskere i gjennom tarmen enn normalt. Slike krampetilstander oppstår nesten alltid når pasienten er våken, med andre ord man blir sjelden vekket av slike anfall.
For noen mennesker er det for energirike måltider som setter det I gang, men for andre kan det være meieriprodukter, hvete, te eller kaffe. Sitrusfrukter er også rapportert som utløsende faktor.
En rekke medikamenter brukes ved IBS, men de aller fleste trenger ikke det vis de passer på å forebygge sykdommen med henblikk på matinntak og stress. Antidepressiva og motilitetsregulerende (midler mot diaré for eksempel) medisiner er blant de mest brukte.

Håper du finner ut av dette og blir bedre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-