Oppblåst mage

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge slitt med ubehag i magen og avføring, hvor det oftest kommer periodevis. Magen min reagerer ofte ved å blåse seg opp som en ballong, og det er umulig å presse den inn pga ubehag. Ofte får jeg store kramer nederst i magen. Har også lagt merke til at de gangene det skjer er ofte i stressende eller sosiale situasjoner. Avføringen er enten hyppig og løs, eller fraværende og hard, somregel ingen mellomting..

Fant ut for 4år siden at jeg hadde laktoseintoleranse, og har den dag i dag sluttet helt med melk og melkeprodukter. Reagerer fort på flere andre produkter som jeg har kuttet ut av kosten, dette feks pasta, ris og løk. Spiser lite bearbeidet mat, ettersom jeg fort har reagert på dissen, og har derfor mye grønt og kanskje for mye fiber i kosten(?)

Uansett, plagene har nå blitt så store og påvriker meg så mye i det daglige at jeg er lei. Har gått med denne ballong magen i nesten 1uke (opp og ned), og har aldri hatt det på dette nivået før.

Håper du kan gi meg en pekepinne på hva dette kan være.

Svar

Oppblåst mage er et utrykk for gassproduksjon i tarmen. Det er rikelig med bakteriekolonier som er snille og tilhører tarmens normalflora. Bestemte matvarer kan gi økt gassproduksjon fordi bakteriene reagerer med dette på ulike matvarer. Intoleranse og allergier kan disponere for dette fordi næringsstoffer i større grad passerer over i tykktarm. Det finnes medisin som reduserer gassproduksjon. Minifom. Det får du kjøpt på apotek uten resept. Videre utredning må fastlege ta tak i med tanke på allergipanel. Bekymring og angst virker ekstremt negativt på tarmsystemet ved å hemme tarmens beveglse. Det kan gi forstoppelse og paradoksal diare, men kan også gi økt luftproduksjon pga endret passasjehastighet i tarmen.,

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-