Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Langvarige mageproblemer: Irritabel tykktarm?

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som i lang tid har vært plaget av mageproblemer, spesielt etter måltider. Jeg har både diabetes og Cøliaki, men er ekstremt nøye med den glutenfrie kosten, så ser ikke noe grunn til at problemene skal skyldes gluten. Etter jeg har spist begynner magesmertene å komme, og jeg må skynde meg på toalettet i mellom 1 og 3 ganger, da jeg har løs mage (i tillegg er det veldig illeluktende). Jeg har forsøkt å skrive opp alt jeg spiser og når problemene oppstår for å se om jeg eventuelt har noe andre allergier, men finner ikke noe mønster. Den ene dagen kan det komme av potetstappe og pølse, den andre dagen nøtter, og den tredje dagen spaghetti og kjøttdeig. Problemene er veldig av og på, og jeg kan gå en hel uke uten noe problemer, men jeg kan også gå en uke med disse problemene hver dag. Dette er noe som har plaget meg i underkant av to år, men som sagt har vært veldig av og på. Jeg tar ikke kollektiv trafikk, gruer meg til alle sosiale hendelser, spiser sjeldent hos andre, og går konstant og stresser for jeg vet aldri når magen begynner å trøble.

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så jeg er ikke helt sikker på hva du ønsker råd eller informasjon om.
Jeg vil derfor kommentere det du skriver her, og gi deg noen råd.

Det er ikke helt utenkelig at du kan ha det som heter irritabel tarm / irritabel tykktarm, for det kan gi akkurat slike symptomer som det du forteller om her. Det finnes ingen undersøkelsesmetode, blodprøver eller noe annet som kan bekrefte den diagnosen. Det er en diagnose som først kan stilles når alle andre tenkelige årsaker er utelukket, og diagnosen stilles ene og alene på bakgrunn av symptomene og sykehistorien.

Du bør diskutere med din fastlege om dette kanskje kan være forklaringen på dine plager, og som ledd i dette bør du utelukke andre årsaker:

Ta allergiprøver mhp matvareallergi. Sjekk om du kan ha laktoseintoleranse, høyt stoffskifte. Ta avføringsprøve: f-kalprotektin for å utelukke betennelsessykdommer i tarmen som f.eks. Crohns sykdom.

Lykke til.