Hvor lenge har jeg igjen?

Spørsmål

Jeg har fått konstatert en kreftsvulst i tykktarmen og en metastase i leveren. Jeg har fått beskjed om at svulsten i tarmen er lite hissig, men at den i leveren er hissigere, og at dette er uhelbredelig. Det vurderes nå om jeg skal behandles med cellegift for å forlenge livet og lindre smerte.
Jeg forstår at livsutsiktene er svært dårlige, men har ikke fått noen beskjed om jeg kan forvente meg uker, måneder eller år igjen å leve. Dette er nok fordi legene ikke har grunnlag nok ennå for å si noe om det ennå.

MEN, og her kommer mitt spørsmål: Hvis jeg skal håpe på det aller beste, hva kan jeg da forvente av levetid igjen? For å ha håp å strekke meg etter; hva er det lengslevende tilfellet du har hørt om i en situasjon tilsvarende min?

Sykdommer: Kreftsvulst i tykktarm og metastase i leveren.

Kvinne, 57 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er leit å høre at du har fått denne sykdommen. Tykktarmskreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge, men selv om vi vet mye om denne kreftformen etterhvert kan den også være vanskelig å behandle, og hvis den sprer seg til leveren er prognosen dårlig, som du også har fått beskjed om.

Det finnes muligheter for å behandle også metastaser i leveren, enten via cellegift, operasjon eller forskjellige intervensjonsteknikker (brenning, frysing). Hva som er mulig varierer med størrelse, utbredelse, plassering og svulsttype.

Du lurer på om jeg kan gi deg en tidsramme. En slik vurdering er svært, svært vanskelig, ikke bare for meg som ikke kjenner detaljene rundt sykdommen din, men også for legene som behandler deg. Å forutse hvor lenge en person vil leve med kreft slår som regel alltid feil. Derfor er det svært uvanlig å gjøre dette, både i Norge og også ellers i medisinen. Likevel forstår jeg at du ønsker å vite mer, og at du gjerne vil håpe på det beste.

Statistisk sett er median overlevelse for personer med spredning til leveren fra tykktarmskreft mellom 1 og 2 år. Det betyr at halvparten lever kortere og halvparten lever lengre. Hva som vil være tilfelle med deg kan ingen forutse.
Du må håpe på det beste, men også forberede deg på at du har en begrenset tid til å gjøre det du ønsker. Du må stå på og ikke gi opp, holde motivasjonen for behandling oppe. Med god behandling kan du forlenge livet, bedre livskvaliteten og få mye ut av den tiden du har foran deg.

Jeg ønsker deg all mulig lykke til videre!!