Tarmslyng

Tarmslyng er ikke som mange tror - knute på tråden. Men tilstanden fører til det samme, stopp i tarmen.

TARMSLYNG: Smerter i magen er symptom på tarmslyng.
TARMSLYNG: Smerter i magen er symptom på tarmslyng. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

- Tarmslyng er en svært alvorlig tilstand som man kan dø av hvis man ikke får behandling, sier gastrokirurg ved Sykehuset i Vestfold, Marius Svanevik.

Han forklarer at tarmslyng oppstår når tarmens innhold stopper opp.

Tarmslyng kalles på fagspråket ileus. Ileus betyr egentlig at tarminnholdet er forhindret fra å passere, enten på grunn av et hinder (mekanisk tarmslyng) eller fordi tarmen er lammet slik at tarmmusklene ikke lenger skyver tarminnholdet fremover (tarmlammelse). Ved de fleste formene for tarmslyng er ikke tarmen unormalt slynget. Men, tarmslyng forekommer og heter på latin "volvolus".

LES OGSÅ: Magesmerter

Symptomer på tarmslyng

Tarmslyng skjer når passasjen gjennom tynntarmen eller tykktarmen stopper opp. Da vil væske hope seg opp i tarmen, og tarmen spiles ut. Væsken som hoper seg opp, er sekretene som kommer fra magesekken, galleveiene, lever og bukspyttkjertelen.

LEGE: Gastrokirurg ved Sykehuset i Vestfold, Marius Svanevik. Foto: Vestfoldkirurgene
LEGE: Gastrokirurg ved Sykehuset i Vestfold, Marius Svanevik. Foto: Vestfoldkirurgene Vis mer

Ifølge Svanevik er ofte symptomene på tarmslyng de samme som ved omgangssyke.

- De fleste med tarmslyng oppsøker lege av seg selv, men vi ser at noen eldre utsetter legebesøk fordi de tror de har omgangssyke. De tror at dette går over av seg selv.

Svanevik forteller at disse symptomene er typiske for tarmslyng:

- Husk at ved omgangssyke har man gjerne diare, mens ved tarmslyng er det helt stopp, sier Svanevik.

Hva er de vanligste årsakene til magesmerter? Hvor i magen du har vondt kan si noe om hva som feiler deg. Video: Lommelegen.no Vis mer

Akutt eller kronisk?

Man skiller ifølge Svanevik mellom akutt og kronisk tarmslyng.

  • Akutt tarmslyng. – Den vanligste. Utvikler seg gjerne over timer. Hvor i tarmsystemet det er stans, er avgjørende for hvor raskt man får symptomer. Jo lenger ned, jo lenger tid tar det før det fyller seg opp.
  • Kronisk tarmslyng. – Kommer mer sigende på. Diameteren i tarmen skrumper inn over tid, noe som gir gradvis ubehag og mer diffuse symptomer.
LES OGSÅ:
image: Kvalme og oppkast hos barn: Hva kan årsaken være?

Kvalme og oppkast hos barn: Hva kan årsaken være?

Ekte tarmslyng - volvolus

En annen variant av tarmslyng er det som kalles «ekte tarmslyng», eller på fagspråket volvolus.

- Her dreier tarmen seg rundt sin egen akse, noe som forårsaker stopp i tarmen. Tilstanden er vanligere med økende alder, og forekommer gjerne dersom tykktarmen er spesielt lang og slyngete, sier Svanevik.

Symptomene er ganske like, men siden tykktarmen er involvert, gir det ofte smerter og oppblåsthet i lengre tid før man eventuelt får oppkast.

- Dersom klaffen som skiller tykktarm og tynntarm fungerer slik den skal, vil ikke utvidelsen av tykktarm føre til utvidelse av tynntarmen. Dermed blir det heller ikke kvalme og oppkast, forklarer Svanevik.

Årsaker til tarmslyng

Tarmslyng oppstår i alle aldre, men risikoen øker med økende alder.

- Det er forskjellige årsaker i forskjellige aldre. Vi ser tarmslyng helt ned i spedbarnsalder, og da skyldes det gjerne brokk eller invaginasjon. Så øker risikoen med alderen, og det henger sammen med at jo eldre du er, jo større sjanse er det for at du er operert i magen. Dessuten øker både risikoen for brokk og kreft med alderen, sier Svanevik.

Den vanligste årsaken er sammenvoksinger etter operasjon i magen, ifølge Svanevik.

Tarmslyng kan oppstå ved:

- Det er sjelden at det er fremmedlegeme i tarmen som er årsaken, men det forekommer. For eksempel at barn spiser legoklosser eller batteri, sier Svanevik.

Han presiserer at ikke alle som har brokk, er klar over at de har det.

- Særlig lyskebrokk hos kvinner kan være uoppdaget. Det er derfor ikke så sjelden vi ser litt eldre damer med små lyskebrokk og tarmslyng, sier Svanevik.

Behandling

Ved mistanke om tarmslyng, er det vanlig at pasienten får kontrastvæske og undersøkes ved røntgen. Da kan man følge væsken gjennom hele systemet.

- Det vanligste formen for behandling er operasjon der man opphever hinderet. Noen ganger kan det løsne av seg selv, sier gastrokirurgen.

Hvis tarmveggen har blitt ødelagt ved mangel på blodtilførsel, må man fjerne det partiet av tarmen som er ødelagt.

Komplikasjoner

Tarmslyng som ikke blir behandlet, kan potensielt være livstruende.

- Det er viktig å komme tidlig til behandling før tarmen tar skade og man slipper å fjerne deler av tarmen. I verste fall kan tarmen sprekke, noe som fører til bukhinnebetennelse. Da vil man få feber og konstante magesmerter. Det vil hugge til bare man så vidt kommer borti magen.

- Men det er mer vanlig at det oppstår skader på tarmen hvis blodgjennomstrømningen stoppes ved tarmslyng, sier Svanevik.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Ifølge Store medisinske leksikon kan bakterier formere seg i utspilte tarmer, fordi tarminnholdet ikke lenger blir feid av sted i retning endetarmen. Ved omfattende bakterievekst i tarmen, kan bakteriene invadere blodkapillærene i tarmslimhinnen. Derfra kan de komme seg videre over i blodsirkulasjonen. Pasienten blir da septisk, det vil si at pasienten får blodforgiftning.

På grunn av mye væsketap inn i tarmen ved ileus, oppstår det fort væskemangel andre steder i kroppen. En konsekvens av dette er at blodvolumet kan synke, og det kan oppstå problemer med å holde normalt blodtrykk. Det oppstår da en tilstand som vi kaller sjokk, og pasientens liv er truet.

Opprinnelig skrevet i 2016.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-