Tarmskylling - trenger vi det?

Norske leger anbefaler ikke tarmskylling. – Jeg har hørt om tilfeller hvor det har gått hull på tarmen, forteller lege.

ANBEFALER IKKE TARMSKYLLING: Tarmskylling har ikke noe vitenskapelig effekt på bakteriefloraen i tarmen.  Foto: Shutterstock
ANBEFALER IKKE TARMSKYLLING: Tarmskylling har ikke noe vitenskapelig effekt på bakteriefloraen i tarmen. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Tarmskylling er en behandlingsform innen alternativ medisin, som også går under navnene colon hydroterapi (CHT) og tarmrensing. Colon betyr tykktarm.

Behandlingen går ut på at innholdet i tykktarmen blir spylt ut ved hjelp av slanger, som stikkes inn i endetarmen. På denne måten får kroppen hjelp til å kvitte seg avfallsstoffer, som visstnok skal hjelpe på fordøyelsen.

Leger praktiserer ikke tarmskylling

Selve ideen om tarmskylling er ikke ny. Helt siden antikken har det eksistert teorier om at avfallsstoffer i tarmen kan forgifte oss fra innsiden. Allerede i 1919 ble hypotesen i forkastet av American Medical Association, og leger sluttet å praktisere tarmskylling, ifølge en artikkel på The Journal of Family Practice fra 2011.

Fortsatt tilbys tarmskylling, men ofte innen alternativ medisin av personell uten medisinsk bakgrunn. I tillegg til tarmskylling, selges det også tarmrensende produkter i form av avføringsmidler, teer, pulver eller kapsler.

Tarmskyllingsmarkedet henvender seg ofte til personer med mage-tarmproblemer, som gjerne har problemer med luft i magen, forstoppelse og diaré. Tarmskylling blir markedsført som en trygg måte å rense tarmen på, som i tillegg er «naturlig» fordi tarmen blir spylt med renset vann.

Det hevdes at tarmskylling skal gi vedkommende mer energi og en bedre balanse i tarmen.

LEGEN SVARER: – Trenger jeg tarmskylling?

Tror ikke på tarmskylling

– I vårt og Universitets miljø, tror vi ikke på tarmskylling. Så langt. Norske leger anbefaler ikke tarmskylling da det ikke er vitenskapelig vurdert med tanke på sikkerhet og effekt, har Trygve Hausken, overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus, tidligere uttalt til Lommelegen.

Norske leger anbefaler ikke tarmskylling Trygve Hausken, overlege ved Gastroseksjonen

– Kan det hjelpe med tarmskylling hvis man sliter med å få tømt tarmen skikkelig?

– Ved å spyle tarmen med 60 liter vann så bli man tømt, men dette brukes ikke på norske sykehus, fordi det finnes ingen vitenskapelige studier om dette, forklarer Hausken.

– Etter tarmskylling blir tarmen helt tømt og du føler deg kanskje komfortabel i en dag eller to. Men i det store og det hele hjelper ikke tarmskylling folk med treg mage. Det eneste er at du blir kvitt avføringen din på en utrygg måte, sier Nina Bryhn, som er utdannet lege i USA med indremedisin som spesialitet.

Jeg har hørt om tilfeller hvor det har gått hull på tarmen Nina Bryhn, lege

Hun mener tarmskylling kan være farlig, spesielt hvis det gjøres feil.

– Jeg har hørt om tilfeller hvor det har gått hull på tarmen, fordi det har blitt spylt med for høyt trykk, forteller Bryhn.

LES OGSÅ: Årsakene til akutt diaré

Disse bør unngå tarmskylling

Du bør ikke ta tarmskylling hvis du har fordøyelseslidelser som:

– Tarmskylling kan øke komplikasjoner for kroniske tarmsykdommer. Disse tilstandene øker også risikoen for uheldige virkninger, advarer Bryhn.

EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus
EKSPERT: Professor Trygve Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus. Foto: Haukeland Universitetssykehus Vis mer

Vanlige bivirkninger av tarmskylling er:

I de mest alvorlige tilfellene har tarmskylling og tarmrensende produkter ført til:

Kilde: The dangers of colon cleansing

Tarmen trenger bakterier

Tarmskylling har ikke noe vitenskapelig effekt på bakteriefloraen i tarmen.

– Det er mange misforståelser knyttet til tarmskylling, blant annet ideen om at man skyller ut «giftstoffer». Bakterier i tarmen er viktig - du må ha bakterier i tarmen for å bryte ned maten. Det kan ligge sykdom til grunn hvis du ikke har riktige bakterier i tarmen, forklarer Bryhn:

– Bakterier i tarmen sitter fast i slimhinnen, og disse blir ikke skylt ut - selv ikke ved tarmskylling. Mange av bakteriene blir skylt ut naturlig via avføringen vår, så tarmskylling er helt unødvendig.

Tarmskylling er helt unødvendig Nina Bryhn, lege

Det finnes andre tryggere måter å tømme tarmen på.

– Jeg vil heller anbefaler medisiner på apoteket, sier Bryhn.

Avføringsmidler skal bare brukes ved et klart behov. Brukes avføringsmidler for ofte, vil det kunne gå hardt ut over tarmfunksjonen.

Forstoppelse (obstipasjon) er en svært vanlig. Mellom 10 og 12 prosent av vår befolking har eller har hatt problemer med forstoppelse. Det er verdt å merke seg at hurtigvirkende avføringsmidler vil løse det akutte problemet, men gjør ingenting med selve årsaken til at forstoppelsesplagene oppsto.

– Tarmene og fordøyelsen er viktig, og det er mange ting vi leger kan gjøre for å hjelpe pasienter. Vi anbefaler daglig mosjon og å spise regelmessige måltider med nok fiber, grønnsaker og frukt, sier Bryhn.

LES OGSÅ: Magesmerter

Har du mage-tarmproblemer?

Problemer med magen er en av de hyppigste årsakene til hvorfor folk kommer til legen.

Mange tar tarmskylling fordi de føler at legen ikke tar plagene deres alvorlig. Følelsen av å ikke få tømt tarmen, er også et klassisk symptom på irritabel tarm-syndrom, også kalt IBS.

– Hvis du har tarmproblemer, men ikke har fått stilt en diagnose, kan det være veldig farlig å ta tarmskylling. Da er det mye bedre å gå til legen og kreve at du blir tatt alvorlig, råder Bryhn.

Hun anbefaler pasienter å skrive en avføringsjournal (bristol-skala) og skrive ned alt de putter inn i munnen i en måned.

– Det er viktig at pasienten er ærlig, så kan vi kartlegge hva som eventuelt gjør dem verre, forteller Bryhn.

Familiehistorikk og opplysninger om hvor fysisk aktiv du er, er også relevant.

Originalartikkel og intervjuer fra 2017. Revisjon 13.08.2020.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer