Divertikler er utposninger i tykktarmen. Det er slimhinnen på innsiden av tykktarmen som buler ut gjennom muskellaget på utsiden av tarmen. I seg selv er divertikler ikke en sykdom, men det kan utvikle seg betennelse i divertiklene, og da er det sykdom.
Det finnes forskjellige betegnelser på tilstander som har med divertikler å gjøre:
- Divertikulitt betyr betennelse i divertiklene
- Divertikulose er navnet på det å ha divertikler, men ingen plager eller symptomer fra de.
- Divertikkelsykdom: Gir de plager av noe slag, kalles det med en samlebetegnelse ”divertikkelsykdom”.
LES OGSÅ: Hemoroider - utposning i endetarmen
Hva skjer i kroppen?
Divertikler forekommer oftest i den delen av tykktarmen som ligger på venstre side av magen, det vil si i den siste delen av tykktarmen før den går over i endetarmen.
Divertikler er vanligere jo eldre man blir, og cirka halvparten av alle 70-åringer har divertikler. Det store flertallet av alle som har divertikler, får aldri noen plager eller symptomer fra sine divertikler.
LES OGSÅ: Polypper i tarmen

Utbredelse:
Divertikler er en tilstand som i høy grad hører til i den industrialiserte del av verden. I kulturer hvor man har et høyt innhold av fiber i kosten, forekommer det langt sjeldnere. Vegetarianere har det svært sjeldent.
Treg mage og forstoppelse er med å utvikle divertikler, på grunn av økt trykk inni tarmen. Genetikk og arv har liten innflytelse. Når der er økt trykk i tarmen, så vil slimhinnen på innsiden av tarmen sakte kunne jobbe seg ut gjennom svakere partier i musklene omkring tarmen, og etter hvert dannes en utposning (divertikkel).
Symptomer
Hvordan kan en få mistanke om at en har divertikkelsykdom?
Hvis et eldre menneske får stadige eller tilbakevendende smerter i venstre side av magen, som eventuelt lindres og tidvis forsvinner når man har hatt avføring, luftsmerter og forandret avføring (hyppighet, konsistens, utseende), så gir det en klar mistanke om divertikler. Feber i tillegg til slike symptomer øker sjansen for divertikulitt.
LES OGSÅ: Blod i avføring - hva bør jeg gjøre?
Kan det være noe annet?
Slike symptomer kan en imidlertid ha ved en rekke andre sykdommer i magen også, så det er ikke slik at disse symptomene er ensbetydende med divertikkelsykdom.
Både ufarlige ting som luftsmerter, og farlige sykdommer som for eksempel kreft i tarmen, kan gi liknende symptomer.

Diagnose
Koloskopi kan avklare usikker diagnose. Koloskopi er en undersøkelse av hele tykktarmen ved hjelp av et koloskop. Koloskopet er en bøyelig fiberoptisk slange som føres inn i tarmen. Man kan da inspisere tarmens innside og overføre bilder fra kroppens indre til en TV-skjerm.

Symptomer på tarmkreft
Behandling:
Divertikler som ikke gir noen plager skal ikke behandles. Flertallet som har divertikler, vet heller ikke om det, så behandling er da ikke noe tema.
Når det ikke er infeksjon, så er det viktigste å prøve å forebygge forstoppelse, ved å spise fiberrik kost.
Ukomplisert divertikulitt går som regel over av seg selv og trenger da ikke å behandles med antibiotika.
LES OGSÅ: Reflekssykdom og sure oppstøt
Prognose
Det er ikke uvanlig at personer som først har hatt en divertikulitt, får det tilbake flere ganger. Da kjenner man ofte igjen symptombildet, og både lege og pasient vil da ofte lett skjønne hva det skyldes. I sjeldne tilfeller med mange og alvorlige infeksjoner og plager, vil det være nødvendig å fjerne den angrepne delen av tykktarmen, men dette hører virkelig til unntakene. I verste fall kan infeksjon i divertikler føre til at divertikler sprekker, og da kan det oppstå blodforgiftning / sepsis, som er potensielt dødelig.
LES OGSÅ: