Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Videre utredning av hikking, raping og brystsmerter

Spørsmål

Hei. Det var meg som stilte spørsmålet om hikiking, raping, tørrhoste og brystsmerter. Jeg tok rådet ditt til etterretning og dro til en annen lege for ny vurdering.

Han tok meg på alvor og sendte meg direkte til akutten på et større sykehus for utredning, henvisning vedlagt. De tok en haug med blodprøver (vedlagt) og alt så fint ut utenom litt forhøyet glukose.

Har ikke hatt det tidligere men de brydde seg ikke om det tydeligvis siden de mente alt så bra ut. De sjekket meg også grundig utvendig og trykket og kjente omtrent overalt på kroppen og virket tilfredse med det. De tok også EKG hvor alt så fint ut. Innledningsvis booket de meg inn til CT senere på kvelden, men etter blodprøvene kom tilbake fikk jeg kontrabeskjed om at de likevel ikke mente det var nødvendig. Jeg ble sjekket ut fra sykehuset med beskjed om at jeg kom til å få en innkalling til gastroskopi om noen uker, men ingen bråhast.

Heller ikke på sykehuset kunne eller ville de si noe om hva de trodde dette kunne være, noe som bare gjør meg mer engstelig og frustrert.

Brystsmertene kommer og går, virker ikke å være noe fast mønster eller tilknytning til matinntak. Hikken har avtatt noe, kanskje 10 ganger om dagen. Fortsatt mye småraping og luft som vil opp fra brystet, av og til bare litt gurglelyder / brusing fra brystkassen.

Fortsatt av og til dull smerte mellom skulderbladene. Produktiv hoste etter større måltid. Et par tørrhost resten av dagen.

Jeg har selvfølgelig googlet litt siden jeg ikke får noen svar og noen av symptomene mine passer jo til alt fra reflux til spiserørsbrokk. Men jeg blir veldig skremt av at den sykdommen som har flest symptomer lik som meg er kreft i spiserør.

Her passer alle symptomene utenom svelgevansker. Det jeg håper og ønsker er at du kanskje kan prøve å si noe litt mer konkret om hva dette kan være og om det er hold i bekymringene, med den informasjonen jeg nå har tilgjengelig etter å ha vært på sykehus.

Mann 24
Svar

Hei igjen.

Det er bra at du er i gang med utredninger for dette, for jeg tenker fremdeles at dette pr definisjon har en årsak, og den må identifiseres, slik at du kan få eventuell nødvendig behandling for dette.

Nå venter du på gastroskopi, og det er bra at du skal til dette. Jeg forstår ualminnelig godt at du nå selv prøver å finne sannsynlige årsaker til dine symptomer, det ville enhver i din situasjon ha gjort. Men samtidig må jeg da minne deg på at når selv avansert helsevesen hittil ikke har klart å stille noen diagnose på dette, så klarer du det helt avgjort ikke selv heller, ved å google.

På internett finnes det en masse informasjon, både god og dårlig, men det avgjørende er at dette er kun generell informasjon. Det står ikke ett ord om deg og dine plager på nettet. Det eneste du oppnår ved å google symptomer, er økte bekymringer, slik du nå har fått ved å lese om spiserørskreft. Du kommer ikke det minste nærmere noen forklaring på plagene dine. Siden det altså er så absolutt ikke-formålstjenlig å google symptomer, og du aldri vil få fasiten ved hjelp av dette, og samtidig kun blir bekymret, så vil jeg sterkt fraråde deg å fortsette med dette.

Velg heller rasjonelle og formålsrettede tiltak enn googling. Da tenker jeg at du bør til fastlegen igjen i påvente av gastroskopitimen. Gå da gjennom epikrise fra sykehuset med legen, og diskuter med legen om du kanskje burde ha fått foretatt et MR-bilde av hals, brystkasse og øvre del av magen. Og legen din kan eventuelt prøve å fremskynde gastroskopitimen. Eventuelt kan det finnes muligheter for snarlig gastroskopi ved private legesentere, da jeg forstår at du oppholder deg i sentrale østlandsområdet.

Du spør om jeg kan si noe mer konkret om hva dette kan være. Det spørsmålet og ønsket forstår jeg naturligvis svært godt, men det kan jeg ikke og det bør jeg ikke, for om jeg nevnte konkrete diagnoser her og nå, så ville ikke det være annet enn kvalifisert tilfeldig gjetning, og helt uten informasjonsverdi for deg, og det kunne ha vært villedende og unødig bekymrende. Derfor er jeg som du ser mer opptatt av å hjelpe deg videre rent konkret med råd om hvordan du kan og bør håndtere dette videre, jfr rådene ovenfor.

Du er nå redd for kreft, og det er ikke minst fordi du har forsøkt å google symptomer. Et generelt godt råd, i tillegg til å innføre totalforbud for deg selv mot googling av symptomer, er å velge å kun forholde deg til fakta, og ikke til egne tanker om hva dette kan være. For fakta er fakta, mens tanker er kun tanker. Her er situasjonen slik at det ikke er funnet noe som tilsier kreft, og det er bra. I din unge alder ville det vært usedvanlig usannsynlig også. Så når kreftfrykten tar tak i deg, så er det et godt råd å si til seg selv: "Jeg velger å kun forholde meg til det jeg har av fakta til enhver tid, og ikke til egne tanker".

Følg mine råd ovenfor, allier deg med fastlegen din, og øv på å legge kreftangsten fra deg. Ikke forskutter sykdom.

Jeg ønsker deg lykke til og håper rådene ovenfor kan være til nytte for deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-