Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter på høyre side

Spørsmål

Jeg har diffuse smerter/ ubehag på høgre siden av magen, like under ribbena. Smertene/ ubehaget kan best beskrivest som "sugende" eller trykkende. Dette har jeg hatt flere mnd, men har forverret seg siste uken. Det er ikke vondt å trykke på magen. Jeg er svært ofte trett, slapp, lite energi og det meste følest som et ork. Jeg er også ofte kvalm uten påviselig grunn.
Jeg har også svelgvansker, men dette er mest sannsynlig stressrelatert og pga stram bryst/ nakke muskulatur da røntgen/ ultralyd av luftrør og spiserør ikke påviste unormale forandringer.
Jeg er bekymret over hva som gjør dette. Kan man få slike symptomer som jeg har beskrevet bare fra en stresset livssituasjon, eller er det fysiske sykdommer som kan gi slike utslag?

Kvinne, 28 år

Svar

Hei!

Først slike plager som du beskriver kan meget vel skyldes psykiske plager/stress/angst/uro/depresjon/bekymring - men en slik sammenheng er svært vanskelig å bevise.

Det beste beviset for en slik sammenheng må være at alt "kroppslig" er utelukket innenfor det som er praktisk mulig, og at det er mentalt stress som kan forklare at kroppen reagerer.

Jeg mener at et slikt ubehag du kjenner må utredes med blodprøver, ultralyd av området + eventuelt CT samt gastroskopi.

Sykdommer i lever/galle/bukspyttkjertel må utelukkes, men også magesekkskatarr og magesår. Har du andre symptomer som feks avføringsforandringer må kanskje en koloskopi (kikkertundersøkelse av tykktarmen) vurderes.

Hvis det kan være beroligende så er det nok slik at de fleste tilstander med diffuse magesmerter hos en så ung person som deg er både harmløse og forbigående. Imidlertid skal vedvarende plager alltid undersøkes videre, men finner man ingenting på innledende utredning kan man avvente og regne med at plagene forsvinner.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-